3:21 pop REVIJA V SVOJEM DOMU

Da se bomo doma počutili domače

Več kot smo doma, bolj se zavedamo, kako pomembno je, da so naši prostori urejeni, da imamo, kar potrebujemo, kar najbolj pri roki, da kuhamo po funkcionalni logiki, da imamo dovolj prostora za stvari, ki jih potrebujemo … In da imamo čim več stika z okolico. Zato ni čudno, da pri vse več novogradnjah in prenovah lahko opazimo občutno večja okna kot včasih ali kar cele zastekljene stene. Sodobni materiali in rešitve omogočajo precej večje bivalno ugodje in lahko naš dom znatno bolj prilagodijo našim željam – predvsem pa, kot poudarjajo arhitekti, mora biti dom prilagojen našim potrebam.

Tokrat smo začeli na začetku – kako sploh priti do svojega doma? Dotaknili smo se možnosti gradnje, nato pa se posvetili predvsem notranji opremi. Kot smo ugotovili, je zelo pomembno, da to načrtujemo že v času gradnje, pri čemer nam pomagajo strokovnjaki. Z njimi moramo čim bolje sodelovati in tudi njihovo medsebojno sodelovanje ni zanemarljivo.

Po odločitvah o ogrevanju, hlajenju in prezračevanju ter po prepoznavi pomena naravne osvetlitve smo prišli do oken, ki jim namenjamo posebno pozornost, prav tako tudi umetni osvetlitvi, s katero lahko danes sledimo bioritmu naravne svetlobe, dosegamo pa tudi – takšno ali drugačno – vzdušje: od bolj delovnega za delo od doma do domačnosti in romantike.

Strokovnjake smo povprašali za ključne nasvete pri opremljanju posameznih prostorov, poudarili pa tudi pomen opremljanja doma v duhu današnje okoljske osveščenosti.

Sklepna misel se po tem izriše kar sama: splača se vložiti več časa v razmislek in nujno je celostno načrtovanje opremljanja doma (tudi z mislijo na prihodnost). Le tako se bomo doma počutili prijetno, udobno, sproščeno in – domače.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Close