4:39 pop REVIJA IZOBRAŽEVANJE

Smučišče ali toplice nista edina možnost preživljanja počitnic

Andreja Šalamun

Med zimskimi šolskimi počitnicami si mnoge družine vzamejo čas za krajši oddih. Nekateri se želijo nastavljati sončnim žarkom nekje ob morju, drugi na smučiščih visoko v gorah, spet tretji raje odkrivajo skrivnosti Slovenije. Zbrali smo nekaj predlogov za aktivno preživljanje prostih dni, v katerih boste uživali tako odrasli kot otroci.

 

Slovenija s svojo raznovrstnostjo ponuja ogromno priložnosti za družinski oddih. Dve od njih sta »klasični« – namakanje v toplicah in spuščanje po belih strminah, ki, roko na srce, letos niso ravno najbolj bele. Preden se odpeljete smučarskim dogodivščinam naproti, je zato verjetno pametno preveriti količine snega, obratovanje naprav in število odprtih prog na Snežnem telefonu (http://snezni-telefon.si/index.php).

Če se raje razvajate, so za vas prava izbira različne terme, ki večinoma ponujajo precej več kot le namakanje v topli termalni vodi. Tako na primer Terme Krka, ki združujejo terme v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, obmorski center Talaso Strunjan, Hotele ter poslovni Hotel Krka v Novem mestu, izhajajo iz bogate zdraviliške tradicije, njihova osnovna dejavnost pa je medicinska rehabilitacija. V svojih centrih zdravja se usmerjajo predvsem na rehabilitacijo stanj po poškodbah in boleznih lokomotornega sistema, boleznih srca in ožilja ter boleznih dihal, pod njihovim okriljem delujejo tudi sodobni diagnostični centri z raznimi specialističnimi ambulantami, bogat nabor medicinskega znanja pa širijo tudi na področja preventive. Izvajajo z medicino podprte sprostitvene programe, s katerimi gostom pomagajo premagovati civilizacijske bolezni in druge težave, kot so stres, prevelika teža, prezgodnje staranje ipd.

Otroci bodo morda bolj navdušeni nad Termami 3000, ki poleg sprostitve in namakanja v črni termalni vodi ponujajo še ogromen termalni vodni park s številnimi tobogani ter veliko izbiro dejavnosti za otroke.

Na Goričko v osrčje vulkana

Tiste, ki si tudi med počitnicami radi nabirajo novo znanje, bo morda zanimal obisk Pomurja oziroma tamkajšnje Panonske vasi, kjer v s slamo kritih hiškah, zgrajenih s pridihom tradicije, a sodobno opremljenih, ponujajo luksuzne namestitve za pare in družine. Panonska vas leži v vasi Tešanovci, le streljaj od Moravskih Toplic, in je odlično izhodišče za obisk Goričkega in tamkajšnjega doživljajskega parka Vulkanija, kjer je pred tremi milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Obiskovalci parka skozi interaktivne vsebine in 3D stereoskopske filme s posebnimi efekti spoznajo moč vulkanov, nastanek vesolja in življenja na Zemlji, na vulkanski mizi igrajo vulkanske igrice, se sprehodijo skozi lavino cev, otipajo prave geode in se z dvigalom spustijo v središče vulkana, kjer doživijo njegov izbruh.

V Krško na izobraževanje o energiji

Napolnjeni z energijo vulkana se lahko podate tudi na drugi konec Slovenije, v Krško, in obiščete interaktivni center o energiji in energetiki Svet energije. Gre za interaktivni multimedijski center, ki deluje pod okriljem družbe GEN energija (ta je odgovorna za upravljanje Nuklearne elektrarne Krško), obiskovalcem pa omogoča poglobljeno potovanje v svet energije in energetike. Seznani jih s pomenom energije in njene rabe v vsakdanjem življenju, s tehnologijami proizvodnje električne energije, opozori pa tudi na njene gospodarske, družbene in okoljske vidike.

V Krškem in okolici si lahko ogledate še grad Rajhenburg, kjer bodo 24. in 25. februarja pripravili počitniška grajska doživetja na temo trapistov in čokolade, Hišo trt, vina in čokolade v Brestanici, za bolj aktivne so na voljo tudi različne pohodne in kolesarske poti ob Savi, na Bohor ali Gorjance, lahko se sprehodite tudi ob ribnikih Mačkovci pri Brestanici. Za ljubitelje kulture je privlačno staro mestno jedro z Mestnim muzejem Krško, osrednjo krško knjižnico, v kateri je možen tudi ogled kapucinske knjižnice (knjižnica je namreč v prostorih nekdanjega kapucinskega samostana), in posebno zbirko o zgodovini slovenskega speedwaya.

Pod zemljo na vožnjo z vlakom

Lahko pa se odločite tudi za katero od drugih možnosti, na primer obisk podzemlja. Otroke in tudi odrasle bo zagotovo navdušila vožnja z novim električnim vlakcem, ki vozi po eni najbolj prepoznavnih jam v svetu – Postojnski jami. Jamo so za turizem odprli leta 1819, v njej pa leta 1872 zagnali prvo železnico v kapniški jami na svetu. Takrat so jamski vodniki po jami potiskali dva vozička s po štirimi obiskovalci. Vodnike so nato zamenjale bencinske lokomotive, te pa nazadnje električne. Jama je lani po 31 letih povsem zamenjala vozni park in obstoječe vlake nadomestila s sodobnejšimi in tehnološko naprednejšimi, ki predvsem sledijo načelom trajnostnega razvoja in razvoja turizma, ki je prijazen ne le do ljudi, ampak tudi do okolja. Vsaka od šestih novih lokomotiv z najvišjo hitrostjo 10 kilometrov na uro po jami vleče po 15 vagonov in tako prevaža do 116 gostov. Novi vlaki so veliko tišji, zato precej manj bremenijo jamsko okolje in živali.

Poleg obiska Postojnske jame se vse več gostov odloča tudi za obisk Parka Postojnske jame in tudi za nakup tako imenovanih paketnih storitev, kjer z ogledom Postojnske jame kombinirajo ogled Predjamskega gradu, Vivarija, Razstavnega paviljona EXPO in drugih storitev. »Na ta način se tudi podaljšuje čas bivanja gostov v Postojni, saj se jih vse več odloča tudi za prenočevanje,« pravijo v Postojnski jami.

Na svež zrak peš ali s kolesi

Če je vreme »prijazno«, so vam na voljo še številne naravne znamenitosti (na primer Logarska dolina, Cerkniško jezero, Sečoveljskem soline), celotna obala z zaledjem, posebna Goriška brda s svojo znamenito kulinariko, Kras, dolina Soče … po katerih lahko pohajkujete peš ali s kolesom. Lahko pa izkoristite priložnost tudi za spoznavanje večjih krajev po Sloveniji, saj se prav v vsakem najde nekaj zanimivega za odrasle in otroke.

(Visited 159 times, 1 visits today)
Close