3:59 pop REVIJA IZOBRAŽEVANJE

Kako podaljšati življenjsko dobo parketa v telovadnici?

Koristni napotki za vzdrževanje in obnovo, ki jih ne smete spregledati.

Parket v telovadnicah je še vedno najbolj zaželena in naravna športna podlaga. Matic Jurečko iz podjetja Jurles d.o.o., vodi družinsko podjetje, ki je že 25 let specializirano za športna igrišča. So strokovnjaki za športni parket in športne pode v telovadnicah in na prostem. Na podlagi dolgoletnih izkušenj je za vas pripravil napotke, ki bi se jih moral držati vsak vzdrževalec športnih igrišč.

 

  1. Uporaba specialziranih čistil, ki ohranjajo drsnost in ne poškodujejo laka.

Največja napaka, ki jo opažamo pri vsakodnevni uporabi telovadnic, je intenzivno mokro čiščenje parketa. Mokrega čiščenja parketa mora biti čim manj. V kolikor se športna dvorana mokro čisti, voda ne sme ostajati na parketu. Pri čiščenju je pomembno, da uporabljamo specializirana čistila, ki ne poškodujejo laka, hkrati pa ohranjajo protidsnost površine. Če ne veste, kje naročiti ustrezna čistila, se lahko obrnete na nas.

  1. Vsaj 1x letno parket premazati s protidrsnim in zaščitnim premazom.

Parket v naši najstarejši telovadnici je star 25 let. S tem, da ni bil še nikoli brušen in nikoli obnovljen! To je za športni pod veliko. Skrivnost tako dobrega stanja je tudi v vsakoletnem zaščitnem premazu. Ta občutno podaljša življenjsko dobo parketa. Na terenu vidimo očitno razliko med parketom, kjer premaz vsakoletno premažejo in neprimerno slabše stanje parketa, kjer ga ne. Investicija v premaz se na dolgi rok izplača. Vsakoletni premaz je cenovno ugodnejši, kot brušenje ali celo zamenjava parketa zaradi nevzdrževanja.

 

  1. Zaščita parketa med prireditvami.

Umazani in mokri čevlji, pesek, stoli ter rekviziti, ki se postavljajo na pod, uničujejo parket. Zato je tla pametno zaščititi. V ta namen so dobra rešitev specializirane tekstilne plošče za zaščito parketa. Njihov izgled je estetski, polaganje pa hitro in enostavno. Pri postavljanju in pospravljanju lahko sodelujejo tudi učenci. Ko je prireditev zaključena, se plošče skladiščijo na za njih prilagojenjem transportnem vozičku.

  1. Brušenje parketa izvedite pravočasno

V kolikor so na parketu že vidne sledi obrabe, nikar ne zamudite obnove parketa z brušenjem in lakiranjem. Posebno pozorni morate biti na obrabo laka, ki sega do masivnega lesa. Pri čiščenju takrat voda prodira v les in ga trajno poškoduje. Sanacija takega parketa je bolj zapletena in tudi dražja. Zato je pomembno čim prejšnje ukrepanje.

 

Pri izbiri izvajalca za obnovo, je pomembno preveriti njegove izkušnje in reference. Za brušenje izberite izvajalca, ki je specializiran prav za športne pode. Mi svojim strankam ponujamo celostno storitev – od brušenja parketa do profesionalnega zarisovanja igrišč. S tem zagotovimo tudi sistemsko garancijo za opravljeno storitev .

 

 

  1.  Delna ali celotna zamenjava poda

V kolikor je pod zelo dotrajan, je skrajna oblika sanacije delna ali celotna zamenjava športnega poda. Posegi se ocenijo na podlagi strokovnega ogleda stanja. Športni podi so posebna vrsta podov, zato naj oceno poda oseba, ki je specializirana za športne pode. Strokovnjakov z izkušnjami je v Sloveniji malo. Če potrebujete oceno in izvedbo, se lahko obrnete na nas.

(Visited 383 times, 1 visits today)
Close