4:34 pop REVIJA IZOBRAŽEVANJE

Kaj lahko starši naredimo za boljši učni uspeh svojega otroka?

Pet ukrepov za boljše učenje

Začenja se novo šolsko leto, in čeprav se zdi, da je učni uspeh izključno odgovornost naših otrok, ni čisto tako. Raziskava Healthy Homes Barometer 2016 (HHB 2016) je pokazala, da lahko nekatere zunanje okoliščine za kar 15 % izboljšajo sposobnosti za učenje naših šolarjev, dijakov in študentov.

Predstavljamo pet dejavnikov, ki bi jim vsak skrben starš moral posvetiti več pozornosti, če želi v otrokovem spričevalu videti boljše ocene. Napotki veljajo za vse vrste domov, še posebno pa jih izpostavljamo v primeru mansardnih stanovanj.

 

  1. Pred učenjem prezračite

Ali ste vedeli, da odrasel človek v enem dnevu naredi kar 22.000 vdihov in izdihov? Otroci jih ob vsej svoji aktivnosti naredijo še precej več. Raziskave so pokazale, da pomanjkanje svežega zraka zmanjšuje zmožnosti za učenje, zato bi morali otroško sobo redno prezračevati. Pravilo, ki si ga zlahka zapomnijo tudi prvošolčki: 3-krat na dan po 3 minute prepiha.

 

  1. Zagotovite jim dnevno svetlobo

Po raziskavi HHB 2016 kar 76 % Evropejcev prižge luč zaradi pomanjkanja dnevne svetlobe v prostorih tudi v času, ko zunaj sije sonce. Umetna svetloba negativno vpliva na učne sposobnosti in na splošno počutje, zato je zagotavljanje sončne svetlobe v otroških in mladinskih sobah zelo pomembno. Kadar se v mansardnih stanovanjih odločamo med frčado in strešnim oknom, je treba vedeti, da je osvetlitev v primeru strešnega okna vsaj za 30 % boljša.

  1. Poskrbite za kakovostne spalne pogoje

Po podatkih raziskave HHB 2016 se doseganje dobrega počutja in zdravja poveča za kar 50 %, če v bivalnih prostorih zagotovimo dobre pogoje za spanje. Spanje je tesno povezano tudi z učinkovitostjo učenja. Poleg prezračevanja pred spanjem je naslednji pomemben dejavnik tudi ustrezna zatemnitev. Podjetje VELUX za mansardna okna omogoča popolno zatemnitev z zunanjimi roletami ali z notranjimi senčili. Senčilo siesta popolnoma zatemni prostor tudi v najmočnejšem soncu.

 

  1. Odpravite čezmerno vlažnost

Vlaga in plesen v stanovanjih sta pogosto razlog za slabo počutje. Tudi mansardna stanovanja niso izvzeta. Plesni povzročajo alergijske reakcije, težave z dihali, glavobol, vnetja sluznice … Spore potujejo po zraku, kar je še posebej škodljivo za otroke, ki med učenjem veliko časa preživijo v svoji sobi. Plesen in vlago v podstrešnih stanovanjih preprečujemo z intenzivnim prezračevanjem, za sprotno zračenje pa poskrbimo s prezračevalno loputo, ki omogoča dotok svežega zraka tudi takrat, ko so okna vodotesno zaprta, poseben filter pa preprečuje vstop mrčesu.

 

  1. Zagotovite ustrezno temperaturo

Kar 37 % Evropejcev po podatkih raziskave raje prihrani pri stroških za ogrevanje, kot da bi zadostno ogrevali stanovanje. Najprimernejša temperatura za učenje naj bo okoli 20 do 22 stopinj Celzija, nekaterim ustreza celo kaka stopinja manj. V podjetju VELUX priporočajo rolete, ki poleti odbijajo čezmerno vročino tudi do 90 %, pozimi pa ohranjajo toploto znotraj in preprečujejo vdor mraza. Priporočajo še zunanje mrežasto senčilo in termo plise senčilo.

(Visited 140 times, 1 visits today)
Close