10:13 dop REVIJA IZOBRAŽEVANJE

Gimnazija Franceta Prešerna Kranj (GFP)

Gimnazija Franceta Prešerna Kranj (GFP) Na Gimnaziji Franceta Prešerna (https://www.gfp.si/) se dijaki šolajo v treh programih: gimnaziji, ekonomski gimnaziji in športnem oddelku ekonomske gimnazije.

 

Dijaki GFP so aktivni na mnogih področjih. Več kot tretjina dijakov ima status športnika. Ob pomoči učiteljev in koordinatorjev uspešno usklajujejo športne in šolske obveznosti. Športniki so v vseh oddelkih in ne le v športnem, ki je edini športni oddelek v strokovnih gimnazijah v Sloveniji. Biatlonec Alex Cisar je v letu 2019 postal zlati maturant, poleg tega je osvojil tudi dve zlati odličji na Mladinskem svetovnem prvenstvu v biatlonu in srebrno na ekipni tekmi.
Na GFP so se tudi v preteklosti šolali številni dobri športniki (https:// www.gfp.si/uspesni-dijaki/nekdanji-dijaki): Primož Roglič, brata Peter in Domen Prevc, Žan Košir, Vesna Fabjan, Štefan Hadalin, Anamarija Lampič, Grega Žemlja, Peter John Stevens, Anže Lanišek in mnogi drugi.
Januarja 2020 so v švicarski Lozani potekale mladinske olimpijske igre. Od 39 mladih športnikov, ki so zastopali Slovenijo, je bilo njihovih dijakov 15. Za GFP je velika dodana vrednost Državni panožni nordijski center. Skakalnica na Bauhenku, Gimnazija Franceta Prešerna in Dijaški dom Kranj tvorijo DPNC, ki omogoča smučarjem skakalcem in nordijskim kombinatorcem, po novem tudi smučarjem tekačem in biatloncem, doseganje vrhunskih športnih rezultatov in izobrazbe.
V slovenskih članskih reprezentancah je 22 tekmovalcev, ki so bili ali so še člani DPNC, kar predstavlja več kot 90 % vseh reprezentantov. Z mladinskih svetovnih prvenstev so v zadnjih petih letih ti tekmovalci prinesli 20 medalj – 5 medalj so osvojili na olimpijskih igrah mladih in 8 medalj na olimpijskem festivalu evropske mladine.
Na GFP (https://www.gfp.si/) se trudijo dijakom omogočiti, da razvijejo čim več različnih potencialov, zato pouk neprestano posodabljajo in ga prilagajajo zahtevam sodobne družbe, omogočajo tudi izobraževanje na daljavo. Podobne možnosti šolanja kot športniki imajo tudi glasbeniki, likovniki, raziskovalci …
Pri pridobivanju umetniških izkušenj dijaki sodelujejo s priznanimi umetniki. Slikarjem Likovnega društva Kranj so hvaležni za didaktično donacijo likovnih del, ki je prva didaktično opremljena predstavitev umetniških del na srednji šoli (https://www.gfp. si/aktualne-novice/novica?umetniki-dijakom ). Na šoli so ponosni tudi na glasbenike. Nekateri se vzporedno šolajo, poleg GFP obiskujejo še konservatorij. Z individualiziranim načinom dela uspešno usklajujejo delo na gimnaziji in konservatoriju ter dosegajo lepe uspehe. Glasbenici sestri Gaja in Lana Jarc sta se vzporedno šolali, gimnazijo pa zaključili kot zlati maturantki. Trenutno harfist Jernej Mišič poleg gimnazije obiskuje še akademski študij v Italiji.

 

V letu 2019 so se kar trije njihovi dijaki od 20 uvrstili v ožji izbor finalistov projekta ‘Mladi upi’: Peter Krajnc (sabljanje), Naj Mekinc (deskanje na snegu ) in Jernej Mišič (harfa). Jernej in Naj sta na koncu izbora prejela sredstva, s katerimi bosta lažje nadaljevala svojo uspešno glasbeno in športno pot.
Na GFP so vedno znali prisluhniti potrebam dijakov in njihovim interesom, kar je prepoznala tudi strokovna javnost. Leta 2019 so za delo s športniki prejeli certifikat ‘Športnikom prijazno izobraževanje'( https://www. gfp.si/aktualne-novice/novica?nasa-gimnazija-

prejela-certifikat-sportnikom-prijazno-izobrazevanje), ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije.
Na GFP (https://www.gfp.si/) imajo za prihodnost veliko izzivov, predvsem pa zavezo svojim dijakom, da bodo v prihodnje delali še boljše.

(Visited 552 times, 1 visits today)
Close