11:55 dop OKOLJE

Zgradili bodo 120 kilometrov kolesarskih “avtocest”

Prejšnji teden so se v Katovicah sestali predstavniki 11 poljskih lokalnih oblasti in se dogovorili za izgradnjo 120 kilometrov hitrih kolesarskih poti.

Dogovor zadeva prve štiri od skupno osmih hitrih poti za kolesa oz. t.i. “kolesarskih avtocest”, ki bodo zgrajene v Zgornji Šleziji in Zaglębiji (GZM) na Poljskem.

Mesta, ki so sodelovala pri prvih uradnih sporazumih, so: Będzin, Chorzów, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Gliwice, Katowice, Mysłowice, Ruda Śląska, Sosnowiec, Świętochłowice in Zabrze.

Prve hitre kolesarske poti že v 2023

Kolesarske avtoceste oz. hitre kolesarske poti so večinoma ločene od cestnega prometa, kar omogoča varno mobilnost med različnimi kraji. Prve štiri hitre poti za kolesa bodo začeli graditi naslednje leto, preostale štiri pa bodo zgradili leta 2024. Še več, sodelujoča mesta, se že dogovarjajo z zasebnimi podjetji, da bi zagotovili tudi javni mestni kolesarski servis.

Lokalne oblasti pričakujejo, da bodo z izgradnjo kolesarskih avtocest spodbudili ljudi, da bi se s kolesom vozili na delo in si v prostem času na kolesu ogledali tudi lokalne znamenitosti.

Vir: The Mayor

(Visited 100 times, 1 visits today)
Close