11:16 dop OKOLJE

Zakaj se je sneg na Antarktiki obarval črno?

Zaslepljujoča belina večnega ledu in snega Antarktike naenkrat ni več videti tako – sneg se je obarval črno.

Fotografija je simbolična

Raziskovalci univerze iz Čila so na določenem območju Antarktike, da je sneg vsako leto videti bolj črn – kot bi bil umazan od saj.

Ker grez za območje, kjer so raziskovalne postaje, oblegano pa je tudi s turisti, so posumili, da je pojav posledica človeškega vpliva. Kasneje so potrdili, da gre za črn ogljik, ki povzroča temnenje in taljenje snegu, onesnaževanje pa je posledica številnih letov na Antarktiko.

Turisti in raziskovalci

Ne gre zanemariti, da je množični turizem na najbolj nevabljivi celini sveta pojav šele zadnjih let in strmo narašča. Vsak obiskovalec Antarktike naj bi povzročil izgubo 83 ton snega. Vsako leto naj bi črn ogljik, ki ga proizvedejo motorna vozila od helikopterjev in letal do ladij in tovornjakov, povzročil izgubo 2,3 cm snega.

A še večji črno-ogljični odtis naj bi puščali raziskovalci – kar 10-krat večji kot turisti.

Kaj sploh je črn ogljik in kako vpliva na sneg?

Gre za mešanico prašnih delcev in plinov, ki nastanejo zaradi nepopolnega izgorevanja fosilnih goriv, biomase in bio goriv, večina nastane v dizelskih motorjih. Ocenjujejo, da je poleg CO2 črn ogljik eden glavnih generatorjev podnebnih sprememb, saj svetlobe ne odbija, temveč jo pretvarja v toploto. Ta pa na Antarktiki tali sneg.

V raziskavi so našli 3 nanograme črnega ogljika v gramu snega, kar je 4-krat več kot na predelih Antarktike, ki jih ljudje ne obiskujejo.

Slovenski raziskovalec, ki meri črn ogljik po vsem svetu

Vir: euronews

(Visited 949 times, 1 visits today)
Close