Saharski pesek, črni ogljik in drugi delci – kaj vse je v našem zraku?

6 septembra, 2021

Kaj vse je v našem zraku in kako to vpliva na podnebje? Znani slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič in vodja raziskovalnih projektov v misiji Green Light Word Flight (GLWF) dr. Griša Močnik se bosta v naslednjih dneh udeležila mednarodnega okoljsko-raziskovalnega projekta, ki je namenjen preučevanju atmosferskih razmer pri transportu saharskega peska, črnega ogljika in drugih delcev preko Atlantika in njihovega vpliva na globalno podnebje.

Projekt JATAC (Joint Aeolus Tropical Atlantic Campaign)poteka na Zelenortskih otokih v organizaciji Evropske vesoljske agencije (ESA). Pri projektu sodelujejo še ameriška vesoljska agencija (NASA), francoski nacionalni center za znanstvene raziskave (CNRS), nemško središče za zračne in vesoljske polete (DLR), grški Nacionalni observatorij v Atenah (NOA) in slovenska Univerza v Novi Gorici, kjer je kot vodja Centra za raziskave atmosfere zaposlen tudi dr. Griša Močnik. Matevž Lenarčič se bo z letalom Advantic WT10 Research odpravil na novo raziskovalno misijo JATAC v petek, 3. septembra, z letališča v Slovenskih Konjicah, dr. Griša Močnik pa se mu bo pridružil na otoku Sao Vicente.

Meritve bodo opravljali z več letali: Nasinim DC-8, dvema Falconoma v lasti ESA in DLR ter našim letalom misije Advantic WT10. NASA ima bazo na karibskem otoku St. Croix, kjer že od avgusta potekajo raziskovalni poleti. ESA in DLR bosta s svojima Falconoma bazirana na otoku Sal na Zelenortskih otokih, slovensko letalo in zemeljski inštrumenti NOA pa bodo locirani na zelenortskem otoku Sao Vicente.

Pomembne meritve

Matevž Lenarčič in dr. Griša Močnik bosta med 8. in 19. septembrom na območju otoka Sao Vicente v oddaljenosti do 600 kilometrov od otoka opravila številne meritve v času preletov satelitov nad tem območjem. Meritve bodo uporabljene za kalibracijo satelita Aeolus, ki meri hitrosti vetra po celotnem površju Zemlje, in za primerjavo z meritvami satelitov Calipso in IASI-C, s katerimi spremljajo atmosferska dogajanja. Rezultati raziskave bodo objavljeni v znanstveni literaturi in bodo služili za validacijo podnebnih modelov.

V okviru misije GLWF so sicer načrtovani še številni ambiciozno zastavljeni projekti, med drugim raziskave v Indiji in Nepalu ter na Antarktiki, vendar je izvedba odvisna od pogojev, ki jih narekuje pandemija COVID-19. Spomnimo raziskovalni projekti misije GLWF potekajo že od leta 2012. V tem času je Matevž Lenarčič opravil polete in meritve črnega ogljika nad Severnim tečajem, dvakrat okoli sveta, nad Mediteranom in v Aziji ter preletel več kot 240 000 kilometrov.

Potek letošnjega projekta lahko spremljate tukaj

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 140 times, 2 visits today)