V Ljubljani tudi letos izbirajo drevo leta

27 junija, 2020

“Meščanke in meščane vabimo, da predlagajo kandidate za Drevo leta 2020. Predloge zbiramo do konca avgusta, drevo leta pa bomo razglasili 28. novembra, na dan, ko obeležujemo prizadevanja ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih,” so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

 

Drevesa v mestu nam govorijo številne lepe zgodbe, zato letos meščanke in meščane vabijo, da sami predlagajo kandidate za drevo leta. Predlagajo lahko vsako drevo, ki je javno dostopno, ne glede na lastništvo, pomembno je, da je drevo nekaj posebnega, bodisi po svoji mogočnosti, habitusu, starosti ali pa ima kakšen drug poseben pomen za predlagatelja.

Predloge zbirajo do 31. avgusta 2020, oddate jih lahko tukaj.

Izmed vseh prispelih predlogov bo nato strokovna komisija izbrala finaliste, končno odločitev pa bodo znova predali v roke meščankam in meščanov, ki bodo izmed finalistov izbrali Drevo leta 2020.
Drevo leta bodo razglasili 28. novembra 2020 in tako obeležili dan vseh, ki skrbijo za drevesa v mestih.

V Ljubljani so lani prvič razglasili drevo leta. Sodelujoči v spletni anketi so izbrali platano, ki stoji na vogalu Streliške in Strossmayerjeve ulice.

Preberite tudi: Ljubljana je mednarodno priznano mesto dreves.

Pomen mestnih dreves za kakovost življenja

“V Mestni občini Ljubljana se zavedamo izjemnega pomena mestnih dreves, zato si prizadevamo, da ohranimo prav vsako drevo v mestu, nenehno pa zasajamo tudi nova. V okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah zasadimo od 300 do 600 drevorednih dreves vsako leto. Številna drevesa dodatno zasadimo v sklopu prenov ulic, cest, parkirišč in ob vzpostavitvah novih površin,” povedo na MOL.

Med drugim so letos posadili drevesa na prenovljeni Trubarjevi ulici, Ulici talcev, na Letališki cesti in na novem parkirišču ob Tomačevski cesti. Skrbijo tudi za sadna drevesa v mestnih sadovnjakih in za pogozdovanje v gozdovih. Skupaj so tako zasadili že 40.000 dreves.

Preberite tudi: Pomen starih dreves.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 83 times, 1 visits today)