Uporaba posod, lončkov in slamic za večkratno uporabo varna tudi med pandemijo

21 julija, 2020

V času svetovne zdravstvene krize je plastična industrija izkoristila priložnost in promovirala plastiko za enkratno uporabo kot varnejšo izbiro v boju s koronavirusom. S tem se ne strinja več kot 125 zdravstvenih strokovnjakov iz 19 držav, ki je podpisalo izjavo, s katero trgovcem in kupcem zagotavljajo, da je tudi med pandemijo varno uporabljati izdelke za ponovno uporabo, z upoštevanjem osnovnih higienskih predpisov.

 

Nekdanji direktor pri National Institutes of Health’s Fogarty International Center Dr. Mark Miller je jasen: »Javno zdravje mora vključevati tudi vzdrževanje čistoče našega doma, planeta Zemlje,« in dodaja, da promocija nepotrebne plastike za enkratno uporabo z namenom zmanjševanja tveganja prenosa koronavirusa, negativno vpliva na naše okolje, vodne sisteme in potencialno oskrbo s hrano v primerjavi z varno uporabo vreč, posodic in pripomočkov za večkratno uporabo.

Dosledno čiščenje zadostuje

Izjava, ki so jo po celem svetu podprli znanstveniki, akademiki, zdravniki ter strokovnjaki za javno zdravje in varnost embalaže hrane, navaja, da so gospodinjska dezinfekcijska sredstva dokazano učinkovita pri razkuževanju trdih površin, med katere spadajo tudi predmeti za večkratno uporabo. »Grozljivo je bilo opazovati, kako plastična industrija izrablja pandemijo za promocijo plastike za enkratno uporabo in straši ljudi pred uporabo predmetov za večkratno uporabo,« je povedal globalni vodja projektov pri Greenpeace USA, Graham Forbes.

Plastična industrija izkoristila pandemijo

Med pandemijo koronavirusa je plastična industrija povečala profit in zaničevala izdelke za ponovno uporabo. Začasno so prekinili prepovedi uporabe plastike zaradi izrazitega PR pritiska plastične industrije, pri čemer so uporabili raziskave podprte s strani industrije, ki so trdile, da so izdelki za ponovno uporabo med pandemijo bolj nevarni kot izdelki za enkratno uporabo.

Matt Prindiville iz neprofitne organizacije, UPSTREAM, ki išče inovativne rešitve pri problemu onesnaževanja s plastiko, pravi: »Plastika škoduje našemu zdravju in celotni oskrbovalni verigi s hrano. Na srečo lahko virus z lahkoto uničimo s primernim čiščenjem: kar omogoča restavracijam, živilskim trgovinam in drugim podjetjem še nadaljnjo uporabo izdelkov za večkratno uporabo na načine, ki varujejo zdravje ljudi, brez da bi škodovali okolju.«

Vir: Greenpeace Slovenija

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 133 times, 1 visits today)