3:00 pop OKOLJE

Tako bodo zaščitili ježke pred robotskimi kosilnicami

V Belgiji se je populacija ježev od leta 2008 do 2018 prepolovila.

Zato se je belgijsko mesto Lueven odločilo, da poskrbi za ježke in jih zaščiti pred zanje nevarnimi robotskimi kosilnicami.

Izdali so opozorilo prebivalcem, naj prenehajo z uporabo robotskih kosilnic ponoči – da zaščitijo divje živali. Mnoge kosilnice naj bi namreč imele manjko v smislu senzorja za trčenje in tako predstavljajo resno grožnjo za majhne ježke, ki ponoči po vrtovih iščejo hrano.

Kampanjo je spodbudila raziskava univerze, ki je ugotovila, da se je število ježev v Belgiji v 10 letih zmanjšalo za polovico. K temu naj bi, kot pravi raziskava, prispevali številni dejavniki, predvsem pa izginjanje habitata in hrane. Hkrati pa je življenjski prostor, ki ga še imajo, poln novih nevarnosti.

Med drugim veliko ježev, tudi pri nas, konča na cesti pod avtomobili – še posebej nevarni so bolj tihi, grozna usoda pa čaka ježe tudi na vrtovih, če jih pokosi robotska kosilnica.

V mestu svetujejo, da robotske kosilnice vklopimo podnevi, pred tem pa preverimo, da v travi ni nobenih živali. Če najdemo ježka, pa ga odstranimo na varno – npr. s pomočjo kuharskih rokavic.

(Visited 251 times, 2 visits today)
Close