Slovenija tudi letos 12. na lestvici trajnostnega razvoja

10 julija, 2020
Andreja Šalamun

Združenje Sustainable Development Solutions Network je konec junija pod okriljem organizacije Združenih narodov in fundacije Bertelsmann Stiftung izdalo poročilo o doseganju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030. Slovenija se je tudi letos uvrstila na 12. mesto, medtem ko nas poročilo po uspešnosti soočanja s pandemijo zaradi virusa SARS-CoV-2 uvršča na sedmo mesto.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

 

Ocenjevali so 17 globalnih ciljev, Slovenija pa je bila letos najbolje ocenjena pri cilju 1 (odprava ekstremnih oblik revščine) in pri cilju 16 (mir, pravičnost in močne institucije). Najslabše rezultate je naša država dosegla pri ukrepih, namenjenih odpravi lakote, zagotavljanju trajnostnih načinov proizvodnje in potrošnje, pri ukrepih za boj proti posledicam podnebnih sprememb ter pri ohranjanju morja in morskih virov.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Najbolj uspešne pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja so Švedska, Danska in Irska, vendar poročilo ugotavlja, da bo pandemija negativno vplivala na večino kazalnikov trajnostnega razvoja v vseh državah.

Avtorji poročila so ugotavljali tudi učinkovitost spopadanja z epidemijo v državah OECD, med drugim tudi po številu mrtvih na milijon prebivalcev. Po kriterijih uspešnosti soočanja z epidemijo (upoštevali so obdobje do sredine maja) so bile najuspešnejše države Južna Koreja, Latvija in Avstralija, Slovenija pa je bila na sedmem mestu. 

Poročilo je na voljo tukaj.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 163 times, 2 visits today)