Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

29 junija, 2021

Danes je v vsej EU potekal Dan za dejanja evropskega podnebnega pakta (The European Climate Pact Day of Action), vseevropski spletni razpravi so se na dogodku »Podnebni pakt doma« v Sloveniji pridružili slovenski ambasadorji evropskega podnebnega pakta.

Kot je v uvodnem nagovoru dogodka »Podnebni pakt doma« poudarila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerša, se lahko z izzivi, kakršen je podnebna kriza, soočimo le skupaj: »Vsak od nas ima odgovornost in prav vsi lahko ukrepamo v boju proti podnebnim spremembam. Z evropskim zelenim dogovorom je Evropska komisija zastavila celosten pristop, saj naslavlja vsa področja, ki so povezana s ciljem podnebne nevtralnosti do leta 2050. Skupaj nam bo uspelo.«

Šteje le akcija

Da so spremembe mogoče, prihodnost pa morda bolj optimistična, kot se pogosto zdi, je v kratkem predavanju »Kako ne izgubiti upanja v času podnebne krize?« izpostavil novinar Boštjan Videmšek, avtor knjige Plan B: pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti, hkrati pa opozoril: »Alibijev že dolgo ni več. Tako kot ne časa. Šteje le akcija. Izbiram namreč le med dvema možnostma: življenjem ali umiranjem do smrti.«.

Na okrogli mizi, ki je sledil, so gostje razpravljali predvsem o vprašanju, kakšne družbene spremembe zahteva podnebna kriza. Urša Zgojznik je v razpravi posebej izpostavila: »Pomembnost zdravega okolja in reševanje podnebne krize bi morali dojemati kot najpomembnejši vprašanji trenutnega življenja na Zemlji. Tako pa smo večinoma na vseh ravneh še vedno polni izgovorov. Ko bomo dojeli, da ta vprašanja vplivajo na vsa ostala, npr. gospodarski razvoj, delovna mesta, varnost in zdravje, se bomo lažje premaknili naprej.«

Slovenija še posebej na udaru

Gaja Brecelj pa je ob tem izpostavila, da je Slovenija še posebno na udaru, kar se tiče podnebnih sprememb: »Podnebne spremembe so največji civilizacijski izziv našega časa. Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja in če ne bomo ukrepali, nas čakajo še močnejše suše, poplave, toče in vročinski valovi. A takšni prihodnosti se lahko tudi izognemo. Kakšne bodo podnebne razmere, je odvisno od tega, kakšen bo razvoj družbe in gospodarstva in koliko bomo omejili izpuste toplogrednih plinov. Potrebno je hitro in odločno ukrepanje, predvsem na področjih prometa, oskrbe s hrano, industrije in tudi gospodinjstev, ključne pri tem pa so sistemske spremembe.«

Postanite ambasador podnebnega pakta

Podnebni pakt k sodelovanju vabi vse, ki so pripravljeni povezovati, širiti glas o podnebnih ukrepih in voditi z zgledom. Za naziv ambasadorja se lahko poteguje vsak. Seznam vseh slovenskih ambasadorjev je dostopen na Meet our Ambassadors (europa.eu), kako postati ambasador, pa si lahko preberete na Become an Ambassador (europa.eu).

Prispevaj svojo zavezo za svetovni rekord!

Evropski podnebni pakt vse Evropejce v okviru Dneva za dejanja spodbuja, da prispevajo svoj del v boju za bolj zeleno prihodnost. Gre za gibanje ljudi, ki jih združuje skupen cilj, vsak posameznik pa lahko z ukrepi v svojem domačem okolju prispeva h gradnji bolj trajnostne Evrope za vse nas.

Z dnevom za dejanja evropskega podnebnega pakta se začenja zbiranje zavez k okoljskim ukrepom. Na spletni strani evropskega podnebnega pakta se lahko organizacije in posamezniki zavežejo k akciji proti podnebnim spremembam ter javno delijo svoje zaveze za bolj podnebju prijazno prihodnost. Zaveze lahko zadevajo majhne trajnostne odločitve ali velike in drzne pobude – vsak korak šteje.

Vsaka zaveza bo prispevala tudi h globalnemu prizadevanju k Guinnessovem svetovnem rekordu za največ podnebnih zavez zbranih v mesecu dni – med junijem in julijem nosilci podnebnega pakta nameravajo zbrati 141 000 zavez.

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 205 times, 5 visits today)