Slovenija odlaša s sprejemanjem ukrepov za zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo

20 julija, 2020

Čez manj kot leto dni bi se po Evropski direktivi morali znebiti vsaj nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Pa se jih bomo res? Sloveniji trenutno kaže slabo, smo med najmanj ambicioznimi državami. 

 

Direktivo o plastiki za enkratno uporabo je leta 2019 sprejela Evropska unija in zahtevala, da države članice EU sprejmejo številne ukrepe za zmanjšanje uporabe in onesnaženja s plastiko za enkratno uporabo, ki jo najpogosteje najdemo v okolju. Države EU imajo dve leti (do julija 2021), da direktivo EU prenesejo v svojo nacionalno zakonodajo in sprejmejo ukrepe za uspešno izvajanje direktive. Direktiva natančno določa prepovedi in zahteve, ki jih morajo države članice EU uvesti do predvidenega datuma.

 

Države razdeljene v kategorije

Organizacija Break Free From Plastic je izvedla analizo v 19 državah in le ta kaže, da je le nekaj držav sprejelo ukrepe v boju proti onesnaževanju s plastiko. V mnogih državah se postopek še ni začel. Države so razvrstili v kategorije, glede na njihovo aktivnost pri prenosu direktive na nacionalno zakonodajo. V zeleni kategoriji so države, ki so že sprejele večino ukrepov, potrebnih za prenos direktive o plastiki za enkratno uporabo, v nacionalno zakonodajo in so vključile še dodatne ukrepe za zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo. V rumeni kategoriji so države, ki so napredovale v procesu prenosa, čeprav ukrepi morda še niso bili pravno sprejeti. V oranžni kategoriji so države, ki so komaj začele postopek prenosa ali so ga odložile. V rdeči kategoriji so države, ki še sploh niso začele pravnega postopka. 

 

Slovenije odlaša z ukrepi

V zeleni kategoriji je samo Francija, v rumeni so po angleškem abecednem vrstnem redu Avstrija, Belgija, Danska, Nemčija, Madžarska, Irska, Nizozemska, Portugalska in Španija. V oranžni kategoriji so Estonija, Grčija, Italija, Litva in Slovenija. Komentar pod naše uvrstitve je, da slovenska vlada odlaša s sprejemanjem ukrepov. V zadnji, rdeči kategoriji pa so pristale Bolgarija, Hrvaška, Ciper in Poljska.

 

Napredujemo v Zero Waste gibanju

Zanimalo nas je, če se je Slovenija zaustavila tudi pri pobudi Zero Waste? »Na Zero Waste področju se premikamo, veliko se dogaja, saj ta program upravljamo mi, Ekologi brez meja, in ne država,« so trenutne razmere pokomentirali Ekologi brez meja.

 

Vir: Breakfreefromplastic.org

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 36 times, 1 visits today)