12:34 pop OKOLJE

Skrb za čebele v Ljubljani: zelenice kosijo šele, ko se čebele najedo

V okviru meseca čebel že tretje leto zapored v Ljubljani nadaljujejo z akcijo pozne košnje, ki so jo poimenovali Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle.

“Cvetoči travniki so raj za opraševalce, ki oprašujejo kulturne rastline, ki nam dajejo hrano. Čebele in drugi opraševalci so tudi indikator zdravega okolja, zato s pozno košnjo želimo še izboljšati pogoje za njihovo prehranjevanje in obstoj,” pravijo v Ljubljani, kjer bodo pozno košnjo letos izvajali na nekaterih zelenih površinah Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, na Grajskem griču, ob Cukrarni, v Parku Barje na Rakovi jelši ter ob mestnih vrtičkih Grba, Rakova jelša in Brod-Vižmarje.

“Z akcijo podpiramo naravo, ki nas obdaja, in vse organizme, ki delajo to mesto živo in življenje v njem prijetnejše, zato vabimo vas, da se nam pri pozni košnji pridružite tudi vi in svoje zelenice pokosite v juniju, ko veliko rastlin že semeni,” še vabijo k vsesplošni skrbi za opraševalce.

Postavili že peto gnezdilnico za divje čebele

Svetovni dan čebel so letos obeležili s postavitvijo že pete gnezdilnice za divje čebele. V sodelovanju s Četrtno skupnostjo Center so jo postavili na grajskem griču.

Divje čebele so pomembne opraševalke tako za ohranjanje biotske pestrosti kot pridelavo hrane. Ena divja čebela, ki jim pravimo tudi čebele samotarke, opravi delo stotih kranjskih čebel. Še bolj učinkoviti opraševalci so čmrlji, ki oprašujejo tudi v dežju, mrazu in vetru in so nepogrešljivi pri opraševanju sadnega drevja.

Vir: MOL

(Visited 341 times, 1 visits today)
Close