Avtor Jerneja Srebot 1:03 pop OKOLJE

Poplave so jasno pokazale napake kanala C0

Po ugotovitvah Ekološke patrulje, ki jo je v avgustu izvedel mednarodni okoljski center Alpe Adria Green, so nedavne poplave pokazale šibkosti ljubljanskega kanala C0.

Društvo Alpe Adria Green (AAG) si je pred, med in po poplavah na več lokacijah ogledalo stanje na kanalu C0, pri čemer so ugotovili, da je infrastruktura utrpela močne poškodbe, ki so v veliki meri posledica neprimerne in pomanjkljive izgradnje kanala. Ta je bil po njihovih navedbah zgrajen z neustreznimi materiali, pri čemer niso bili upoštevani ukrepi za zaščito podtalnice.

Geološki zavod je že pred leti izpostavljal nevarnosti, ki bi lahko zaradi povečanega toka podzemnih voda močno prizadele cevi, v AAG pa poudarjajo, da so kljub opozarjanju na te napake in predstavitvah na več sejah ljubljanskega Mestnega sveta, ostali neuslišani.

Strah pred onesnaženjem pitne vode

Ob letošnjih obilnih poplavah pa se je izkazalo, da so se napovedi uresničile – zaradi krepko povečanega toka podzemnih voda je sila vzgona močno poškodovala priključne cevi velikega premera v Sneberjah. Strah pri tem nastaja predvsem zaradi možnosti razlitja fekalij in s tem kontaminacije pitne vode. AAG ob tem opozarja, da gre s strani investitorja za zavajanje javnosti, saj glede na njegovo poročanje infrastruktura ni utrpela posledic, čeprav ugotovitve društva dokazujejo drugače.

Več informacij na: https://alpeadriagreen.org/2023/08/28/alpe-adria-green-je-17-08-203-izvedel-ekolosko-patruljo-po-vodonosniku-pitne-vode-za-ljubljano-v-zvezi-s-kanalom-c0/

(Visited 37 times, 7 visits today)
Close