8:45 dop OKOLJE

Po poti odpadkov: Kaj se zgodi s tetrapaki, ko jih vržemo v smeti?

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z odpadkom, ki ste ga odvrgli v zabojnik pred hišo? Za večino ljudi se je pot odpadka tam zaključila, a v resnici je to njegov začetek do novega izdelka oz. prvi del poti do odlagališča ali sežigalnice…

Šli smo po sledi 10 različnih odpadkov in preverili njihovo pot od zabojnika do … Tokrat smo pogledali tetrapak oz. embalažo od mleka …

Tetrapaki od mleka se reciklirajo, med drugim v papirnate higienske izdelke

Prazno embalažo od mleka stisnemo in odložimo v zabojnik za embalažo. Komunalno podjetje tetrapake odpelje v sortirnico, kjer se sortira.

Predelava tetrapaka se začne, ko ga spustijo v trgalni stroj, ki je podoben velikanskemu mešalcu testa. V mešalnik dolijejo vodo in s pomočjo centrifugalne sile ločijo plasti treh materialov, iz katerih je narejena embalaža: celulozna vlakna iz kartonskega dela, alufolijo in polietilen. Sledi čiščenje vseh treh komponent, ki poteka z mehansko obdelavo.

Celulozna vlakna očistijo z vodo in sterilizirajo s paro na 120 °C. Iz celuloznih vlaken se lahko izdelajo higienski papirnati izdelki, kot so ročki, brisačke in toaletni papir. Iz mešanice plastike in aluminija pa lahko izdelajo podajalnike za papir, pohištvene elemente in podobno.

Spremljajte tudi ostale odpadke v naši poletni rubriki Po poti odpadkov.

(Visited 205 times, 1 visits today)
Close