8:05 dop OKOLJE

Odpadne ribiške mreže: v enem letu za 78.000 kvadratnih kilometrov

Izgubljene mreže, vrvice in trnki povzročajo leta in leta težave v oceanih, saj se vanje pogosto zapletajo živali, se potopijo na dno ali jih naplavi na obalo.

V oceanih vsako leto ostane toliko komercialne ribiške vrvi, da bi jo lahko raztegnili do lune in nazaj, kaže najobsežnejša študija o izgubljeni ribiški opremi, ki je bila objavljena v Science Advances.

Vsako leto je bilo izgubljenih ali zavrženih dovolj mrež za pokritje celotne Škotske (skoraj 78.000 kvadartnih kilometrov). Če bi vse vrste izgubljene vrvi povezali skupaj, bi se lahko raztegnila 18-krat okoli Zemlje.

Potek raziskave

Raziskovalci iz avstralske vladne znanstvene agencije CSIRO in Univerze na Tasmaniji so uporabili standardizirane intervjuje s 451 komercialnimi ribiči v sedmih državah, da bi jih vprašali, kaj vse izgubijo pri svojem delu. Raziskava je potekala v ZDA, Maroku, Indoneziji, Belizeju, Peruju, Islandiji in Novi Zelandiji. Omenjene države so bile izbrane, ker imajo ribiško industrijo, ki uporablja večino ribolovnih metod.

Letne izgube ribiške opreme

Raziskovalci so primerjali te intervjuje s podatki o količini komercialnega ribolova po vsem svetu, da bi ocenili, kaj je bilo izgubljeno.

  • 78.000 kvadratnih kilometrov mrež z zaporno plavarico in zabodnih mrež
  • 215 kvadratnih kilometrov pridnenih vlečnih mrež
  • 15,5 milijona km odcepnih vodov
  • 13 milijard trnkov s parangali
  • 25 milijonov pasti in lončkov

Manjši čolni so izgubili več opreme kot večji čolni, ribiči s pridneno vlečno mrežo pa več mrež kot plovila s srednjevodno vlečno mrežo.

Čeprav izgubljene, mreže še naprej “lovijo” morske živali

»Izgubljene mreže so zasnovane za lovljenje in ubijanje živali, izgubljeno orodje še leta ujame divje živali, ko lebdijo v oceanu, se potopijo na dno ali jih naplavi na obalo. To so ptice, želve, kiti, morski psi in delfini,« je povedala dr. Denise Hardesty iz avstralske vladne znanstvene agencije CSIRO in ena od avtoric študije.

Možne rešitve na globalni ravni

Kelsey Richardson, glavni avtor z Univerze na Tasmaniji, predlaga, da bi morale podrobne ocene pomagati upravljavcem ribištva, komercialnemu ribiškemu sektorju in naravovarstvenikom pri boljšem iskanju ciljnih rešitev.

Rešitve, ki jih predlagajo, so, da lokalne vlade uvedejo odkup starejšega ribiškega orodja, ki se pogosteje izgubi kot nova oprema. Na orodje bi lahko pritrdili oznake ali etikete, v pristaniščih pa bi lahko ribičem omogočili, da varno zavržejo neuporabne mreže.

Vir: The Guardian

(Visited 213 times, 1 visits today)
Close