Razrast alg kaže na ekološko neravnovesje jezera.
Foto: Arhiv CIPRA, Samo Kham

Zato je treba posebno pozornost nameniti ravnanju v sami koči (priprava hrane, poraba vode …) ter optimalnemu delovanju čistilne naprave. Ker strokovnega upravljanja z odpadnimi vodami na planinski koči pri Triglavskih jezerih ni bilo, je bil iztok iz čistilne naprave neustrezen. Vseboval je preveč hranil, predvsem fosforja, ki povzroča cvetenje alg v jezeru,« pove prof. dr. Nataša Atanasova, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo. Na neprimerne prakse ravnanja z odpadnimi vodami na Koči pri Triglavskih jezerih so letos pri CIPRI Slovenija opozorili tudi z akcijo Ogenj v Alpah, kjer so odstranjevali alge, ki so se razrasle zaradi porušenega ekološkega ravnovesja in vnosa izcednih voda s planinske koče.

Vodni viri onesnaženi tudi pod Veliko planino

Primeri fekalnega onesnaženja se pojavljajo tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah. Tamkajšnji Jamarski klub Kamnik zbira podatke o kakovosti vodnih virov pod Veliko planino, tako na kamniški kot savinjski strani. Rezultati kažejo, da so vrednosti E-coli na izvirih pod planino presežene, kar kaže na onesnaževanje z odpadnimi vodami na Veliki planini.

»Monitoringi kažejo, da je od več kot 100 izvirov, ki jih spremljamo na območju Kamniško Savinjskih Alp, zgolj nekaj izvirov brez bakteriološkega onesnaženja, približno 40 izvirov pa primernih za pitje. Zajetje pitne vode za kamniško občino je v Kamniški Bistrici, kjer prav tako beležimo presežene vrednosti bakterije E-coli,« pravi Vido Kregar z Jamarskega kluba Kamnik.

Delovna akcija odstranjevanja alg na Dvojnem jezeru se je udeležilo 15 prostovoljcev, ki so alge odstranjevali

Potrebni ukrepi vseh deležnikov

Slovenske gore so preobremenjene in potrebno je ukrepanje – kjer prihaja do kršenja zakonodaje, kršitelje sankcionirati skladno z zakonodajo, treba je določiti nosilne zmogljivosti okolja in jih udejanjati tudi v praksi, v sodelovanju vseh deležnikov – občin, planinskih društev, gostincev, hotelirjev, Slovenske turistične organizacije, ministrstev in obiskovalcev gora.

Vir: CIPRA Slovenija

Link do že objavljenega članka o turističnem kaosu: https://www.ekodezela.si/eko-turizem/turisticni-kaos-je-placilo-vstopnin-parkirnin-in-ekoloske-takse-resitev-za-preobremenjeno-naravo/

(Visited 154 times, 4 visits today)

« Previous

Close