Avtor Barbara Rudolf 6:50 dop AKTUALNO, OKOLJE

Kaj je troposferski ozon, nevarnost poletnih dni?

V ozračju sta dve plasti z večjo koncentracijo ozona. Ozon v ozračju na višini okoli 20 km nad tlemi je stratosferski ozon. V plasti ozračja od tal do višine nekaj kilometrov nad površjem Zemlje pa je troposferski ozon, ki je škodljiv za vsa živa bitja.

Največ ozona je v stratosferi, približno 90 %. Ta ozon nas ščiti pred ultravijoličnim sevanjem, ki prihaja na Zemljo s Sonca. Če Zemlja ne bi imela tega ščita, življenje na njej ne bi bilo možno. Stratosferski ozon nastaja tako, da ultravijolično sevanje razcepi dvoatomno molekulo kisika na dva prosta atoma. Ta dva se lahko ponovno združita, ali pa se en atom spoji z običajnim kisikom v molekulo ozona, ki jo sestavljajo trije atomi kisika.

Najvišje koncentracije troposferskega ozona poleti

Če je stratosferski ozon nujno potreben za življenje na Zemlji, je troposferski ozon škodljiv.

Troposferski ozon nastaja s kemijskimi reakcijami iz dušikovih oksidov in lahko hlapnih ogljikovodikov ob prisotnosti sončne svetlobe. Vir dušikovih oksidov je predvsem promet, lahkohlapne ogljikovodike pa v ozračje prispevajo gospodinjstva, industrija, promet, bencinske črpalke, kemične čistilnice in v znatni meri tudi naravni viri.

Snovem, iz katerih nastane ozon, pravimo predhodniki ozona. Ozon nastaja, dokler je dovolj predhodnikov. Reakcije so bolj intenzivne, čim višja je temperatura zraka in čim močnejše je sončno sevanje, zato so koncentracije troposferskega ozona običajno najvišje poleti.

Škodljiv za živa bitja

Glede vpliva na zdravje ljudi sta najpomembnejša dejavnika raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti. Predvsem so na visoke koncentracije ozona občutljivi bolniki s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka ter otroci in starejši. Ozon je seveda škodljiv tudi za živali in rastline. Rastline so različno odporne proti visokim koncentracijam ozona. Med bolj občutljivimi vrstami so iglavci in nekatere poljščine.

Splošna priporočila NIJZ

Onesnažen zrak z ozonom ima lahko v poletnih mesecih pomembne vplive na zdravje ljudi. Ob vročih, jasnih in sončnih dneh, predvsem od maja do vključno septembra oziroma ob povišanih koncentracijah ozona veljajo naslednja priporočila:

  • Prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva.
  • Popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in ob Obali pa med 12. do 18. uro.
  • Izogibamo se fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke).
  • Aktivnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona praviloma nižje.
  • Od junija do septembra redno spremljamo napovedi in obvestila ARSO zaradi potencialne onesnaženosti zunanjega zraka z ozonom, tukaj.

Vir: ARSO, NIJZ

(Visited 911 times, 3 visits today)
Close