10:46 dop OKOLJE

Ježi na našem vrtu – zmote in napake

Društvo Jež naš vrtni prijatelj je že večkrat na Facebooku opozorilo, da pri ravnanju z ježi še vedno delamo nekatere napake. Zato so postregli z znanjem in koristnimi nasveti.

Kaj jedo in pijejo ježi?

“Ježki so mesojedi. Od samo sadja ne preživijo. Sadje je posladek.  Jež pije vodo, ne mleka. Ne sme jesti kruha, ne polente, ne poli klobas … Lahko mu nastavimo hrano za muce (tudi pse), mokra hrana ali briketi.

Ježev ne pobiramo – razen če potrebujejo pomoč

“Ježka ne “dobimo” ali ga iztrgamo kje drugje iz okolja in ga namestimo na svoj vrt. Še posebej, če veste, da na vašem vrtu in v okolici ježev ni. Pa če si ga še tako močno želite! Prav tako ježev ne pobiramo iz njim znanega okolja – ponavadi so to naselja- , ker ste vi mnenja, da je tukaj za njih nevarno! … In jih ne odnašamo v gozd. V kolikor mu želite pomagati prečkati cesto, ga vedno odnesite v tisto smer, v katero je bil namenjen.”

Vsako srečanje s človekom je za ježka velik stres. “Zato ga ne nosimo domov kazat otrokom, se fotografiramo in z njim itd.”

Ježi so zaščiteni

Jež spada pod zaščiteno živalsko vrsto. To pomeni, da ga je prepovedano loviti, vznemirjati, zadrževati, poškodovati. “Pomagamo lahko ježem, ki so poškodovani, oz. brez človeške pomoči ne bi preživeli. Čeprav so ježki divje živali, ne velja za njih “saj se bo že znašel”. Če je poškodovan ali je osirotel mladič, mu pomagamo.  Vedno se pozanimajte, kaj in kako, če nimate izkušenj in znanja

Jež podnevi – nekaj ni v redu

“Jež je nočna žival. Ježi se ne sončijo. S takim ježem je nekaj narobe in potrebuje pomoč!”

Preberite tudi – Kako lahko pomagamo ježem? TULE.

Bolhe?

“Od ježa ne dobite bolh. V primeru, da ima jež bolhe in klope, ga  v nobenem primeru ne tretiramo z ampulami za pse in mačke!”

Vir in več info: Jež naš prijatelj

(Visited 5.966 times, 44 visits today)
Close