Ježi se prebujajo prezgodaj – kako jim lahko pomagamo?

9 februarja, 2020

Letošnja zima je zelo topla, zato so se nekateri ježi že prebudili iz zimskega spanja, ker v naravi ne morejo najti hrane, jim lahko priskočimo na pomoč mi.

Klavdijo Lorber, ki vodi FB stran Jež – naš vrtni prijatelj, smo prosili, da z nami deli nekaj koristnih informacij, da bomo v teh zimskih dneh pravilno postopali, če srečamo prebujenega ježa. Ježi se sicer začnejo prebujati iz zimskega spanja (hibernacije) nekje v mesecu marcu, a ker je letos zelo topla zima, že kar nekaj budnih ježev tava naokrog.

Kaj storiti, če ga srečamo?

»Jež, ki tava po dnevni svetlobi, ob hoji pa je videti, kot bi bil »pijan« in shujšano, potrebuje pomoč poznavalca, saj je najbrž ob podhranjenosti tudi bolan. Zdrav jež je debel in okrogel,« pove Klavdija Lorber in doda, da če vemo, da v naši bližini prezimuje jež, ga predvsem ne motimo, zaželeno pa je, da mu nastavimo hrano in vodo. Ko se ježki prebudijo iz zimskega spanja, so najprej najbolj žejni.

Kaj pa hrana? Sogovornica predlaga: »Kakovostnejšo hrano za mačke. Najbolj so praktični briketi, seveda pa bodo zelo veseli tudi hrane v pločevinki (mokra hrana za mačke). Ne hranimo jih z mlekom, kruhom, kakšnimi klobasami za ljudi ipd.«

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 60 times, 7 visits today)