Izšla je dopolnjena zgibanka kmetij in središč slovenskih avtohtonih pasem domačih živali

12 julija, 2020
Samo Kranjec
Izšla je dopolnjena zgibanka kmetij in središč slovenskih avtohtonih pasem domačih živali
Kozel slovenske srnaste pasme, Foto U. Grčar

Tako imenovane ark kmetije in ark središča so prve kmetije v slovenskem prostoru, ki pod skupnimi pravili ohranjajo slovenske avtohtone pasme domačih živali in so obenem odprte za širšo javnost. 

 

“Avtohtone pasme so razpršene po celotni Sloveniji. Kje vse lahko najdete lokacije avtohtonih pasem, si lahko pogledate v praktični zgibanki ark kmetij in ark središč Zgibanka ark kmetije in ark središča. Seznam ark kmetij in ark središč se vsako leto posodobi in zadnje posodobitve so izdane v najnovejši zgibanki, s pomočjo katere lahko spoznate slovenske avtohtone pasme domačih živali,” razlagajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Kaj pomeni izraz ark

“Izraz »ark« je mednarodno uveljavljen in se nanaša na rejo avtohtonih pasem domačih živali. Od tu poimenovanje ark kmetije in ark središča, kar pomeni, da na teh lokacijah poteka reja ogroženih avtohtonih pasem. V prevodu izraz »ark« označuje barko, skrinjo in njegova sporočilnost je, da reja avtohtonih pasem v lokalnem okolju preprečuje njihovo izumrtje (simbol rešilne barke) ter hkrati predstavlja zbirko (skrinjo) dragocenih genskih virov,” pojasnjujejo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Več na povezavi.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 52 times, 2 visits today)