Občina Sevnica: “Sredstva, ki jih prejme občina od države so preskromna”

11 novembra, 2019
Foto: Iztok Medja, www.slovenia.info

V jesenskem času praznuje kar nekaj slovenskih občin, med njimi tudi Sevnica, ki svoj občinski praznik obeležuje 12. novembra. Slovesnost je potekala v petek, udeležil se je je tudi minister.

Župan občine Sevnica, Srečko Ocvirk, je dejal: »V mesecu novembru praznujemo občinski praznik, ki je priložnost za izmenjavo mnenj o našem delu in razvoju občine.« Ob tem je izpostavil, da so sredstva, ki jih prejme občina od države preskromna, kakor tudi pridobivanje kohezijskih sredstev, ki so velik izziv in zalogaj za občine. Omenil je, da si želi zmanjšanje razvojnih razlik, v kolikor bi pokrajine temu prispevale, bi jih podprl, pa vendar ne za vsako ceno. Veseli ga, da aktualni minister za javno upravo Rudi Medved pozna težave občin in jim pri tem prisluhne.

Župan je omenil, da je gospodarski razvoj v občini v pozitivnem trendu, da se to prilagaja svetovnim izzivom, gospodarstvo je konkurenčno ter usmerjeno v globalne trge. Po njegovem mnenju tudi kmetijstvo uživa prepoznavnost in ugled zaradi višje kakovosti lokalnih pridelkov. Čestital je prejemnikom priznanj za njihovo družbeno pomembno delovanje. Pri tem pa ni pozabil na starejše in mlade ter napovedal nekatere projekte, ki bodo pozitivno prispevali k dodatnim aktivnostim v občini.

Slavnostni govornik, minister Rudi Medved je občanom občine Sevnica najprej čestital ob njihovem prazniku ter izrazil zahvalo ter čast, da jih lahko nagovori na tako pomembnem dan, njihov praznik. »Vem da je občina v preteklosti dobila kar nekaj priznanj za najlepše urejeno občino. To je optimizem in dobra energija za vse občane in občane, ki nam dviga samozavest. Občinski praznik je neko posebno vzdušje, doživetje, takrat pozabimo, kar je bilo slabega, naredimo inventuro in zberemo tisto najbolje, kar smo naredili v preteklem letu. Tisto najbolje, kar je bilo, ste tudi pokazali, kar je tudi prav,« je povedal minister.

Ministrstvo si prizadeva zmanjšati stroške občin

V svojem nagovoru je izpostavil, da so podeželske občine lačne infrastrukture, zaveda se, da se na podeželju s tem pogosto srečujejo/mo, zato je bil kritičen do tistih, ki so bili odločevalci, kar zadeva črpanje evropskih sredstev v preteklosti. Ob tem je minister Medved povedal, da si v prihodnji finančni perspektivi želi, da delamo na tem, da bi te stvari, kar se tiče evropskih sredstev, uspeli bolje obrniti sebi v prid.

Minister se je dotaknil tudi povprečnine, ki je letos najvišja doslej, pa kljub temu ne reši težav financiranja, s katerimi se soočajo občine, zato si ministrstvo prizadeva implementirati ukrepe za zmanjšanje stroškov občin, kar bo prispevalo k lažjemu delovanju občin ter lokalnih skupnosti.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 67 times, 1 visits today)