Občina Lendava “govori kulturo tudi brez naziva EPK”

3 marca, 2020
Občina Lendava "govori kulturo tudi brez naziva EPK"

Prejšnji teden so razglasili mesta, ki so uvrstila v drugi krog izbora za naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Lendave ni med njimi, a ob tem Občina Lendava poudarja, da tudi brez naziva “govorijo kulturo”. 

“Veseli smo, da nam je kljub majhni ekipi in iz že znanih razlogov, v zelo kratkem času uspelo pripraviti res dobro prijavo. Žalosti nas, da nismo bili izbrani a nas hkrati veseli, da smo šli skozi ta proces in opravili veliko delo. Sam proces priprav je dal veliko novega zagona in nas spodbudil, da smo se še tesneje povezali, tako domačini med sabo kot tudi s prijatelji čez mejo. Smo edina kandidatka za EPK doslej, ki bi program izvajala v štirih državah in petih evropskih regijah,” so sporočili ob razglasitvi.

Razkorak med bogatimi in revnimi mesti in občinami vse večji

S kandidaturo pa so želeli opozorili tudi na to, da je razkorak med bogatimi mesti in revnimi regijami vse večji. “Centralizacija, pomanjkanje komunikacije in mobilnosti, neobstoječi javni prevoz pa uničujejo vsakršno predstavo o pravi evropski koheziji. Podpiranje samo najbolj naseljenih območij in velikih mest je za družbo slepa ulica in obremenitev naravnega okolja,” pravijo.

Ob tem poudarjajo, da je Pomurje najmanj razvita regija v Sloveniji, naziv EPK pa bi za Lendavo predstavljal dragocen prispevek k razvoju mesta pa tudi širše pomurske regije.

Projekt vseeno ni bil zaman

“Žal je za nami še en neuspešen poskus. Programske vsebine, smernice razvoja mesta in finančna konstrukcija projekta so bile zasnovane na realnih in razumnih  temeljih, zato delo ni bilo zaman,” še sporočajo z Občine Lendava.

K sodelovanju so namreč povabili kar nekaj domačih in evropsko znanih umetnikov in umetnic, ki so potrdili pripravljenost na sodelovanje, zato bodo s svojim delom nadaljevali in ga poskušali realizirati v čim večjem obsegu. “Nadaljevali ga bomo, ker govorimo isti jezik, saj v Lendavi ne govorimo le slovensko, madžarsko, prekmursko, romsko, hrvaško, srbsko ali nemško. V Lendavi govorimo kulturo,” zaključijo.

 

Vir: Občina Lendava

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 20 times, 1 visits today)