Avtor IF; foto: adobestock 9:05 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Poznate ta sadež, ki je sestavina številnih zdravih sladic?

Izmed več kot stopetdesetih vrst so najbolj iskani datlji anbara, zelo dobri pa so še ajva, halva in salabi.

Datlje uživamo presne, sušene ali prešane, iz njih pridobivajo sladkorni sirup, marmelado, pripravljajo poseben kruh, kis, vino in žgane pijače.

V severni Afriki uživajo tudi pražene plodove in semena. Slednja ponekod uporabljajo kot kavni nadomestek ali pa kot krmo za živali.

Datlji so hranljivi, a zdravi

Datlji so zelo hranljivi saj ima sto gramov kar 1146 kJ energijske vrednosti. Vsebujejo okoli sedemdeset odstotkov ogljikovih hidratov, beljakovine, maščobe, baker, kalij, železo in magnezij, ter v manjši meri vitamine A in B. So dober vir železa, pomagajo pri zaprtju, znižujejo slabi holesterol in krvni tlak ter krepijo srce.

Polega sadežev ljudje že tisočletja uporabljajo tudi ostale dele rastline. Deblo odslužene palme uporabljajo za kurjavo. Posušene veje uporabljajo za kritje bivališč. Iz listov znajo pridobivati žilava vlakna, katera uporabljajo za izdelavo vrvi in za pletenje različnih uporabnih izdelkov.

RECEPT: Polnjeni datlji

Za polnjene datlje potrebujemo 30 g posušenih datljev brez koščic, 150 g surove marcipanove zmesi, 50 g sladkorja v prahu, 50 g sesekljanih pistacij ali mandljev, žličko čokoladnega likerja in dve žlici sladkorja.

Marcipan zmešamo s sladkornim prahom, pistacijami oziroma mandlji in likerjem. Zmes dobro pregnetemo in iz nje oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v sladkorju. V vsako kroglico potisnemo datelj in vse skupaj potresemo z ostankom sladkornega prahu.

(Visited 124 times, 2 visits today)
Close