Recept za marcipan sega vsaj v 15. stoletje, ko ga zdravnik Qualler Ryff iz Strassburga omenja kot zdravilno snov. Po eni izmed teorij naj bi marcipan v Evropo z enega izmed svojih potovanj prinesel Marco Polo in so ga po njem poimenovali “Markov kruh”.

Marcipan vsebuje sladke olupljene mandlje in sladkor v približnem razmerju do 2:1. Maso iz sladkorja in mandljev pražijo, da izgubi vlago in postane trdnejša, torej bolj primerna za oblikovanje. Surovi masi dodajajo še sladkor v prahu, mandljevo aromo, vanilin in rožno vodo (aromo iz vrtnic). Proti prehitremu sušenju masi dodajajo tudi škrobni sladkor, sorbitol ali glicerol in po potrebi različna barvila.

Recept za marcipan

Marcipanovo surovo maso je mogoče kupiti v živilskih trgovinah, lahko pa si jo pripravimo tudi sami. Potrebujemo olupljene mandlje, mandljevo aromo, sladkor in rožno vodo. E

nake dele mletih mandljev in sladkorja premešamo ter dodamo nekaj kapljic arome in žlic rožne vode. Vse skupaj pristavimo na štedilnik in med segrevanjem mešamo, da se zmes sprime in loči od dna posode.

Maso nato potresemo s sladkorjem v prahu in gnetemo tako dolgo, da je marcipan enakomerno gladek in se ne lepi na roke. Surovi marcipan je potrebno zaviti v aluminijasto folijo, da ostane dalj časa svež.

Iz marcipana lahko oblikujemo različne like, konfete in okraske za sladice. Uporaben je tudi kot dodatek raznim tortam, dodajamo pa ga lahko tudi testu za piškote in pecivo. Pri tem je treba upoštevati, da se testo z marcipanom med peko hitreje razleze in ga je zato težje oblikovati.

Kroglice iz marcipana

Zelo preproste domače kroglice iz marcipana naredimo tako, da marcipan med dlanmi oblikujemo v kroglice, ki jih oblijemo s stopljeno čokolado. V marcipanovo kroglico lahko dodamo tudi lešnik, mandelj, drobljene pistacije…

(Visited 252 times, 9 visits today)
Close