Vrt v loncih – na balkonu, okenski polici ali na strehi!

20 junija, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Tudi, če nimate vrta, si lahko veliko zelenjave vzgojite kar na balkonu, terasi, pred vhodom v hišo, na okenski polici ali pa kar na strehi. Seveda je dobro, da je prostor, kjer želite gojiti rastline, vsaj del dneva na soncu.

Tudi letos še niste prepozni, da poskusite. Če pa vrt imate, pa si vseeno lahko katero izmed zelišč presadite v lonce in postavite kam blizu kuhinje, kjer bodo vedno pri roki. Tudi paradižnik kje pod streho ni tako slaba ideja, saj ga obiramo še dolgo v jesen.

Kako začeti?

Seveda je dobro, da si naredite načrt, koliko prostora imate in kje vse želite imeti posode z zelenjavo. Pogledamo, kaj vse lahko najdemo doma, večje in manjše posode, večje vrečke, mogoče palice, vrvice. Zakaj bi to postali odpadki, ko pa jih lahko ponovno uporabimo?

Nato pa naredimo seznam rastlin, ki jih želimo vzgojiti doma. Za vzgojo v posodah je na voljo že veliko manjših rastlin, ki so za posode veliko bolj primerne. Vzgajamo pa lahko praktično vse, le da pazimo na velikost posod, ki jo posamezna rastlina potrebuje.

Kaj potrebujemo?

  1. Posode, ki seveda ne smejo biti premajhne. Manjše lahko uporabimo za zelišča, večje pa za večjo zelenjavo. Glinene posode bodo zahtevale veliko več zalivanja, saj nase vežejo vlago in jo oddajo nazaj v okolje.
  2. Zastirka je zelo pomembna. Že na dnu posode lahko postavimo ovčjo volno, ki bo zadržala vlago dlje časa v posodah. Lahko pa jo uporabimo na vrhu, kjer bo zares odlična zastirka. Uporabimo pa lahko tudi pokošeno travo, listje iz gozda, mah, karton. Ker so posode majhne, je zastirka ključnega pomena.
  3. Potrebujemo tudi dobro zemljo. Izberite takšno, ki malo bolje zadržuje vlago, na primer kokosova vlakna. Priporočam pa, da mešate kupljeni substrat z domačo vrtno zemljo ali kompostom.
  4. Semena ali sadike, ki si jih lahko kupimo, še boljše pa, če si jih izmenjamo s prijatelji, družino ali znanci.
  5. Gnojila, ki bodo skozi rastno sezono zelo pomembna.
  6. Vodo, ki naj bo vedno kje pri roki.

 

Posebna nega za vrt v loncih

  • Zalivanje s postano in toplo vodo, saj z mrzlo vodo lahko naredimo prevelik šok našim rastlinam.
  • Gnojenje bo potrebno na vsakih 14 dni, saj rastline hranila hitro porabijo.
  • Naredimo kompostni čaj, saj v naše posode tako vnesemo mikroorganizme, ki skrbijo, da so hranila rastlinam veliko lažje dostopna. Lahko pa po vrhu le dodajamo kompost.

Ne pozabimo pa na naš kotiček povabiti tudi opraševalce. Lahko jim postavimo posodice z vodo, da se bodo odžejali. Posadimo pa tudi katere izmed rožic, ki jih bodo privabili na naš del vrta v posodah.

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 108 times, 7 visits today)