12:00 pop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Trpotec – za večino plevel, za nekatere čudežno zdravilo

Trpotec je rod, ki vsebuje okrog 200 vrst. Je zelo razširjena vrsta, ki raste tako na travnikih, kot tudi v vsaki prosti luknji med tlakovci na dvorišču. Zaradi tega ga veliko ljudi smatra za plevel. V Sloveniji so njegove zdravilne lastnosti poznane že dolgo, še danes se ga uporablja kot hitro rešitev v primeru rane.

Katere zdravilne lastnosti pa še ima?

 

1. Prva pomoč – celjenje ran

Trpotec lahko uporabimo kot oblogo, s katero iz telesa potegnemo strupe. Zmečkamo list in sok nanesemo na rano, pik žuželk, žulj, opeklino, … Uporablja se tudi kot antiseptik za odprte rane, deluje pa tudi kot repelent.

2. Prebava

Listi in semena trpotca pomagajo pri prebavi, imei naj bi blažilen učinek za vse, ki dolgotrajno jemljejo zdravila, za celiakaše in vse z alergijami na hrano. Čaj iz semen pomaga proti zaprtju, čaj iz listov pa proti diareji.

3. Artritis in bolečine v mišicah

Trpotec je bogat s kalcijem in magnezijem, zato se uporablja pri zdravljenju artritisa. Na boleče sklepe, mišice, zvine in boleče noge ga nanašamo tudi topično.

4. Dihalne okužbe

Trpotec raztaplja sluz, zato je idealen za lajšanje simptomov prehlada in proti kašlju. Ker deluje tudi protivnetno, blaži bolečine v grlu. Uporablja se tudi za zdravljenje bronhitisa.

5. Ledvična obolenja

Ker je trpotec naravni diuretik, pomaga proti ledvičnim obolenjem

6. Hemoroidi

Delovanje trpotca za hitro celjenje ran je to, kar pomaga proti hemoroidom. Iz listov lahko naredimo mazilo, ki ga nanesemo direktno na hemoroide, s čimer zmanjšamo vnetje in ublažimo bolečino ter srbenje. Če ob tem pijemo še trpotčev čaj, blažimo simptome tudi od znotraj.

7. Za boljšo kri

Trpotec je znan tudi po tem, da znižuje ‘slab’ LDL holesterol v krvi, trigliceride v krvi in uravnava krvni sladkor.

 

Vir: returntonow.net

(Visited 888 times, 1 visits today)
Close