Avtor Brigita Šušteršič, Zmorem domače 8:16 pop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Nasvet in ideja: Mlaka na domačem vrtu

Vodni vir blizu našega vrta je vedno dobrodošel. Sigurno ste sedaj najprej pomislili na polno komarjev, ampak temu še zdaleč ni tako. Zakaj je ravno mlaka tista, kjer je komarjev manj, vam zaupam v nadaljevanju.

 

Mlaka kot del ekosistema skrbi za ravnovesje na našem vrtu. V mlaki ali v njeni okolici se zadržuje polno koristnih živalic, ki jedo naše škodljivce na vrtu. V vodi se lahko odžejajo in umijejo prav vse živali, ki vam bodo v poletni vročini za vodo zelo hvaležne.

Opozorila bi le, da je mlaka dovolj položna, da lahko tudi večje živali najdejo pot ven in se ne utopijo.

V mlaki ali bližini nje najdete res veliko število živalic, od žab, kačjih pastirjev, ptic, čebelic, metuljev, prav tako pa ponoči mlako obišče kakšni jež. Jež pa je ravno tisti, ki se prehranjuje s polži, ki nam na vrtovih delajo takšno preglavico.

Kaj pa rastline?

V mlaki in seveda vse naokoli nje lahko raste polno zdravilnih in okrasnih rastlinic. V mlako si lahko zasadimo kolmež, strelušo, vodno krešo, različne mete, ki so prav tako zdravilne. Kot okrasne pa ne pozabite na lokvanje, blatnik, vodni iris, lilije. S cvetlicami bomo v okolico mlake privabili še večje število živalic.

Kaj pa komarji?

Res je, da se komarji razvijejo izključno le v vodi, ampak se nikar ne bojite, da jih boste z mlako imeli še več. Eden izmed prvi obiskovalcev mlake je kačji pastir, kateremu so komarji prava poslastica. Poje jih namreč kar nekaj sto na dan. Veliko več težav s komarji je v drugih stoječih vodah. Že v najmanjši posodici vode, ki smo jo pozabili na vrtu, se lahko razvije ogromno komarjev.

Sprehodite se po posesti in poglejte v vsako posodo, vedro, na plastično folijo, kjer stoji voda in videli boste polno malih migajočih se ličink. Vse to bodo kmalu komarji. Ker pa kačji pastir ustvari svoj teritorij, ki je po navadi okoli večje vode, nima pod kontrolo tudi vseh teh manjših virov. Okoli mlake pa sigurno ne boste našli nobenega komarja.

(Visited 699 times, 4 visits today)
Close