7:00 pop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Naredite sami: Past in repelent proti tigrastim komarjem

Ste že občutili srečanje s tigrastim komarjem? Verjetnost za to je precejšna, saj so se v zadnjih letih dodobra namnožili tudi po Sloveniji. V ta namen smo za vas poiskali postopek za izdelavo pasti za lovljenje in repelent, ki jih učinkovito odganja.

 

Tigrasti komarji so tujerodna invazivna živalska vrsta, ki izhaja iz Jugovzhodne Azije. Prvič so pripotovali v Evropo z ladijskim transportom odpadnih avtomobilskih gum, v Albanijo leta 1997. V zadnjih letih se hitro širijo tudi na območju Slovenije.

Domorodni komarji jim niso konkurenca

Tigrasti komar pika le podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Znan je po hitrem širjenju ter lahkem osvajanju umetnih od človeka ustvarjenih bivališč. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, v katerih se naši komarji ne morejo razmnoževati in se s tem izogne njihovi konkurenci. Poleg tega so majhne količine stoječe vode premajhne za preživetje plenilcev komarjevih ličink, kot so npr. žabji paglavci in plenilske ličinke žuželk.

V sodelovanju je moč

Alenka in Maja, ki tvorita ustvarjalni duo kulturno-umetniškega društva Smetumet, sta v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana pripravili past in učinkovit recept za boj proti tigrastim komarjem.

Kako izdelati repelent si poglejte tukaj. Ustvarjalka Alenka je ob tem še dodala: »Repelent zelo lepo diši, če se uporabi v kombinaciji z medicinskim 70-% alkoholom, ga lahko uporabite tudi za razkuževanje rok. Majo imajo komarji zelo radi, zato doda vanj še eterično olje limonske trave.«

Past za lovljenje tigrastih komarjev

Kako izdelati past si poglejte tukaj. Zelo pomembno je, da izdelano past postavite v senčni del vrta, v kakšno grmovje, saj na takih mestih komarji iščejo vodo za odlaganje jajčec.

Vir: MOL

(Visited 931 times, 18 visits today)
Close