12:00 pop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Najboljše sobne rastline za začetnike

Si želite v svoj dom vnesti nekaj zelenja? Tudi, če ste začetniki in se na rastline ne spoznate ali niste vešči v vrtnarstvu je tu nekaj rastlin, ki so za oskrbo zelo enostavne.

Eden izmed razlogov, da v svoje stanovanje vnesete več zelenja je tudi, da izboljšate zrak. Rastline namreč lahko iz zraka odstranijo tudi škodljive toksine in kemikalije, sproščajo kisik in absorbirajo ogljikov dioksid. Poleg tega pa so rastline čudovit, naraven način kako okrasiti dom in vanj vnesti nekaj narave.

Ste torej pripravljeni, da postanete novopečeni vrtnar? Za začetek poskusite z naslednjimi rastlinami, ki pri negi niso zahtevne in bodo uspevale zagotovo vsakemu.

Aloe vera

Aloe vera je čudovita izbira za okrasno rastlino, saj ima toliko zdravilnih lastnosti. Poleg tega, da bo lep okras, jo lahko tudi uporabimo pri domačih lepotnih tretmajih, pri negi kože ali za boj proti zobnim oblogam. Ta rastlina, ki sicer živi na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, iz slabo prezračenih prostorov tudi odstranjuje formaldehid. Dobro uspeval v puščavi, zato ne skrbite, če jo kdaj pozabite zaliti, dobro pa prenaša tudi direktno sončno svetlobo. Aloe vera vas bo razveseljevala v vseh pogojih. Zalivati jo je sicer potrebno vsake 2-3 tedne.

Kaktusi

Kaktusi so skorajda neuničljivi. Ker lahko hranijo vodo in hranila zelo dolgo časa, ne potrebujejo veliko zalivanja. Radi imajo tudi sonce, saj v naravi rastejo v vročih sušnih okoljih, kot je Jugozahod ZDA, Mehika in Južna Amerika. Te rastline, ki so pravzaprav vrsta sukulent, lahko kar 2-3 ure dnevno preživijo na neposrednem soncu. Pri zalivanju imajo najraje destilirano vodo ali deževnico. So dovzetni za gnitje zato jih ne smemo zalivati preveč. Radi imajo svojo mešanico zemlje, z dobro drenažo, da odvečna voda lahko odteče. Prenesejo tako bolj vlažen kot popolnoma suh zrak.

Okroglolistna tolstolistnica (Jade plant)

Rastlina Jade je prav tako vrsta sukulent, ki lahko na neposredni sončni svetlobi zdrži kar 2-3 tedne! Ko se zemlja, v kateri raste, popolnoma posuši in se njeni listi začnejo gubati boste vedeli, da je čas, da jo zalijete. Ker sicer rastejo v puščavi lahko prenesejo tako vlažen kot suh zrak. Te rastline so znane tudi kot rastline prijateljstva ali denarja in jih je mogoče enostavno razmnoževati.

Zelena žogica (Marimo)

Zelena žogica poznana tudi pod imenom Marimo ali znanstvenim imenom Aegagropila linnaei prihaja iz hladnih, alkalnih jezer Islandije, Japonske, Škotske, Estonije in Avstralije. Je ena najbolj enostavnih sobnih rastlin, ki jih ni potrebno zalivati, saj živijo pod vodo.

Kroglice, ki izgledajo kot kroglice mahu, so v resnici skupek nitastih zelenih alg. Ne potrebujejo veliko svetlobe in so prijazne hišnim ljubljenčkom, saj lahko celo sobivajo z ribami v akvariju. In četudi se kroglice kdaj poškodujejo ali razcepijo, se tudi nazaj zacelijo. Zelena žogica je rastlina, ki jo boste imeli – tako rekoč – za vedno.

Filodendron

Filodendroni lahko prenesejo tudi nekaj suše, zato ni nič hudega, če kdaj pozabite na zalivanje. Uspevajo pri šibki in srednji svetlobi, zalivamo pa jih sicer enkrat tedensko. Filodendroni so sicer zimzelena tropska rastlina in čeprav lahko preživi ob šibki svetlobi, bo ob več svetlobe raje rastel in dobil več manjših in samostojnih listov.

Zlati potos

Rastlina potos, poznana tudi kot hudičev bršljan, ima dolga, slednja stebla, za katera je znano, da zrastejo 8 metrov ali več. Medtem, ko potrebuje obrezovanje nekajkrat letno, pa vam bo potos zagotovo odpustil, če ga pozabite zaliti. Na splošno imajo te rastline rade srednje do malo posredne svetlobe, intenzivne neposredne sončne svetlobe pa ne marajo. Rastlino potos zalivajte enkrat tedensko, vendar se mora zemlja med zalivanji popolnoma osušiti. Rastlina potos, ki izvira iz Francoske Poliezije, lahko prenese tudi kakršno koli stopnjo vlažnosti.

Taščin jezik

Rastlina taščin jezik ima takšno ime z razlogom; preživi lahko skoraj kakršne koli vremenske in podnebne razmere. Taščin jezik je tudi na vrhu seznama rastlin, ki najbolje čistijo zrak, daj učinkovito odstranjujejo toksine, kot so benzen, formaldehid, trikloretilen in ksilen.

Ta rastlina ljubi srednje do svetlo posredno sončno svetlobo, vendar prenese tudi zelo malo indirektne svetlobe, zaradi česar je primerna tudi za bolj temne prostore in stanovanja. Zalivati jo je potrebno vsaka dva tedna ali na toliko časa, da se zemlja vmes popolnoma posuši.

Zamioculcas ali zamija

Tako kot ostale rastline na tem seznamu, tudi zamija ne bo zamerila, če pozabite na vodo. Te rastline lahko prenašajo težje pogoje – malo vode, šibko svetlobo in redkokdaj potrebujejo gnojilo.

Naravno raste v vročih krajih kot so Zanzibar, Kenija in Vzhodna Afrika. Rada ima srednje do nizko indirektno svetlobo, njena tla pa morajo biti med vsakim zalivanjem popolnoma suha. Prav tako lahko zamija prenese kakršnokoli vlažnost.

(Visited 2.549 times, 8 visits today)
Close