Kam s preveč pridelki in kako jih shraniti za jesen in zimo?

29 junija, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Vrtovi so že polni in kaj kmalu bomo imeli tudi prve viške, pridelke, ki jih je preveč. Te lahko na različne načine shranimo za dni, ko sveže zelenjave ni toliko na vrtu. Takrat bomo za vse domače dobrote zelo hvaležni.

 

Shranjevanje z zamrzovanjem – to je možno praktično za vse, za sadje in zelenjavo

Nasvet za sadje: v skrinjo ga lahko damo v posodicah, vrečkah ali še boljše, če ga najprej razporedimo po pladnju in šele ko zamrzne porazdelimo v vrečke. Na ta načine se sadeži ne primejo med seboj in ne izgubijo dragocenega soka med pakiranjem. Še najboljše je, če lahko iz vrečke stisnemo zrak, saj tako ostane sveža dlje časa. Sadje lahko kasneje uporabimo za različne sladice, še vedno pa iz njega lahko naredimo marmelado ali sok. Otroci pa se sigurno ne bodo branili domačega sadnega sladoleda.

Nasvet za zelenjavo: zelenjave ni potrebno predhodno blanširati, pomembno je le, da vrečke zelo dobro zapremo. Shranimo lahko praktično vso zelenjavo, ki jo bomo pojedli kuhano. Ko jo vzamemo iz zamrzovalnika je pomembno, da jo damo kuhat v vrelo vodo, saj na ta način ohrani strukturo in okus.

Drug način je shranjevanje v kisu – vlaganje

V kisu lahko vložimo kumarice, majhne bučke, paprike, čilije, feferone, rdečo peso, cvetne popke in tudi drugo zelenjavo. Imate čisto prosto pot pri ustvarjanju.

Ostali načini, kako shraniti pridelke:

  • vlaganje v slanici
  • shranjevanje v mivki, žaganju ali slami – to velja predvsem za korenovke
  • fermentiranje zelenjave – znano je predvsem za zelje ter repo, ampak fermentiramo lahko tudi drugo zelenjavo, kot je rdeča pesa, korenje, ohrovt, papriko. To lahko naredimo preprosto kar v kozarcih.
  • naredimo mezge, omake, ajvar,…
  • iz sadja pa naredimo marmelade, sirupe, kompote, prelive,…

Ni boljšega kot da se tudi pozimi razveselimo sadov našega poletnega dela.

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 70 times, 1 visits today)