7:54 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Čas je za setev – za jesenske in zimske pridelke

Proti koncu junija je ponovno čas za setev – čas, da pomislimo, kaj vse bi radi imeli na vrtu v jeseni in skozi zimo. Šele dobro smo zakorakali v poletje, pa že moramo misliti tako daleč naprej? Da, sedaj je pravi čas. Tudi prve vrtnine smo z vrta že pobrali, zato si le naredite načrt, kako naprej.

 

Priporočam, da se setve lotite načrtno. To pomeni, da sejemo nekaj semen danes in nekaj mogoče čez 14 dni, lahko tudi v treh ali več intervalih. Zakaj? Ker nikoli ne vemo, kakšno poletje in jesen nas čakata. Lahko nam bo prva setev prehitro ušla v cvet, lahko pa, da bo zelo hitro hladno in se naša zelenjava ne bo uspela pravilno razviti. Tukaj predvsem mislim na kapusnice, ki res potrebujejo 4 mesece ali več za razvoj.

Sejemo lahko:

  • Solate, endivijo, radič, kitajsko zelje, listni ohrovt, por, brokoli, cvetačo, mlado zelje, kolerabice
  • Ne pozabite pa tudi na kolerabo, rdečo peso, korenje, grah, bob, ki jih sejemo še vse v mesecu juliju.
  • Najlepši grah za jesen je sejan konec meseca julija.
  • Posejemo še vedno lahko semena različnih cvetlic, ki nas bodo razveselila vse do jeseni. Sončnice, ki bodo kot hrana pticam, ognjič, kapucinke, ajda, žametnice in druge vam ljube.

Kako se lotimo setve?

Lahko si vzgojimo sadike, najboljše mesto za to je v polsenci in zaščitene z zaščitno mrežo proti insektom. Drugače nam gosenice kapusovega belina lahko uničijo ves naš trud.

Da so v polsenci, je pomembno, saj se zemlja v platojih zelo hitro osuši in je dela z zalivanjem zares veliko. Prav tako pa črni platoji in lončki absorbirajo toploto in se lahko sadike tudi pregrejejo.

Je pa prav vzgoja v lončkih tista, ki je meni ljubša, saj jih imamo tako pod nadzorom pred polži in drugimi škodljivci. Na vrtu se mi zelo hitro izgubijo. Sadike potem veliko lepše in bolj racionalno porazdelimo po vrtu, da zapolnimo res vse kotičke vrta.

Če sejete semena direktno na vrt, pa le ne pozabite zalivati dokler ne vzklijejo. Solato, endivijo ter radič posejete kar med vrsto paprik in jih nato razsadite vse naokrog. Kapusnice pa potrebujejo malo več prostora, zato lahko rastejo kje med paradižnikom ali zeleno.

Naj vam lepo raste!

 

(Visited 735 times, 1 visits today)
Close