Avtor Samo Kranjec 7:20 dop AKTUALNO, GOSPODARSTVO

Dobrih 300 milijonov evrov za inovativna evropska podjetja

Evropska unija bo 72 inovativnim podjetjem iz 16 držav dodelila 314 milijonov evrov za boj proti koronavirusu in podporo okrevanju.

S Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji sporočajo, da bo 36 podjetjem prek pilotnega programa Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije (EIC) namenjeno skoraj 166 milijonov evrov za boj proti pandemiji koronavirusa, več kot 148 milijonov evrov pa bo dodeljeno dodatnim 36 podjetjem, ki bodo prispevala k načrtu okrevanja za Evropo.

Pionirski projekti na področju zdravja

Podjetja, ki bodo prispevala k boju proti koronavirusu, se bo ukvarjalo s pionirskimi projekti, kot so povečanje proizvodnje robčkov za biodekontaminacijo, razvoj nizkocenovnih sistemov za spremljanje predihavanja v primeru množičnih okužb, razvoj platforme za protitelesa za zdravljenje hudih primerov okužb in številni drugi.

Podpora okrevanju

Dodatnih 36 podjetij, ki bodo podpirala načrt okrevanja za Evropo, bo delovalo v več sektorjih in projektih, na primer za razvoj močnejših in višjih vetrnih elektrarn iz lesenih modulov, ki imajo potencial za znatno zmanjšanje stroškov vetrne energije.

»Poleg tega je 818 podjetij, ki tokrat zaradi proračunskih omejitev niso dobila financiranja, prejelo pečat odličnosti. Gre za priznanje pomembnosti njihovega predloga, ki naj bi podjetjem pomagalo, da bodo lažje pridobila podporo iz drugih virov financiranja,« pravijo na Predstavništvu.

(Visited 79 times, 1 visits today)
Close