2:20 pop ENERGETIKA

V Avstriji zatemnili javne stavbe, da varčujejo s plinom za zimo

Julija je bila zaloga plina v Avstriji po podatkih s portala Statista 45 %, kar za mnoge občine pomeni, da bodo morale uvesti varčevalne ukrepe.

Po novici, da v bližnji prihodnosti ne bo moč zagotoviti plina za evropske stranke, so mnoge države začele z varčevalnimi ukrepi, da bo zaloga zdržala zimo.

V Avstriji so tako med drugim ugotovili, da lahko energetske potrebe zmanjšajo tako na občinski kot na zasebni ravni. Poročali so o nepotrebnih razsvetljavah parkirišč in zložb ponoči, pa o zatemnitvi osvetlitve javnih stavb in o tem, da bodo morali tudi ljudje ponoči ugašati luči – tudi prej, če bo treba.

Javno razsvetljavo bi morda ugašali ob polnoči, večji delež bi uvedli LED svetilk, predvsem pa bi zmanjšali “lepotno” osvetlitev. To so nekatera manjša mesta po Evropi počela že lani – s tem da so bile razlog predvsem javne finance. V Avstriji pa gre za ohranjanje virov.

Prvi primeri tega naj bi bili že vidni: Wiener Neustadt je že “ugasnil” razsvetljavo lokalne katedrale, akademije in vodnega stolpa.

Vir: mayor

(Visited 140 times, 1 visits today)
Close