7:33 dop ENERGETIKA

Energetika: Kako se namerava Evropa spopasti z zimo?

Evropska komisija je prejšnji teden sprejela REPowerEU, načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruskega uvoza nafte in zemeljskega plina.

Načrt ne predlaga nikakršnih radikalnih sprememb v trenutni energetski politiki EU, saj poziva države članice, naj hitreje dosežejo podnebne cilje. Do leta 2027 pa bi po načrtu morali popolnoma ustaviti uvoz energentov iz Rusije.

Predlagani ukrepi za države članice

Ukrepi, ki jih predlaga REPowerEU, vključujejo varčevanje z energijo, diverzifikacijo oskrbe z energijo in pospešeno uvajanje obnovljive energije za nadomestitev fosilnih goriv v domovih, industriji in proizvodnji električne energije. Načrt sega tako daleč, da državam članicam predlaga, da začnejo informativne kampanje o energetski učinkovitosti in varčevanju z energijo v domovih državljanov.

Drug ključni del novega dokumenta je zaveza Evropske komisije za oblikovanje skupnega mehanizma za pogajanja o energiji, ki temelji na izkušnjah skupnega uvajanja cepiva proti covidu.

Pospeševanje ukrepov na vseh področjih

Eden od ključnih delov načrta REPowerEU je varčevanje z energijo, pri čemer Komisija predlaga izboljšanje dolgoročnih ukrepov za energetsko učinkovitost. To vključuje zvišanje z 9 % na 13 % zavezujočega cilja energetske učinkovitosti v skladu s svežnjem evropske zakonodaje o zelenem dogovoru.

Natančneje, organi EU poudarjajo, da bi lahko kratkoročne vedenjske spremembe povzročile zmanjšanje povpraševanja po nafti in plinu za 5 %. Ta predlog je povezan s pozivom državam članicam, naj začnejo komunikacijske kampanje, usmerjene na gospodinjstva in industrijo, in se zavzemajo za stvari, kot je neogrevanje praznih prostorov ali nastavitev vodnih kotlov na nižje temperature.

Uvoz in domača proizvodnja

V smislu diverzifikacije oskrbe z zemeljskim plinom je osrednji predlog načrta razvoj skupnega nakupovalnega mehanizma, ki še ni dokončan. Pri sami oskrbi si REPowerEU prizadeva predvsem za povečanje zmogljivosti utekočinjenega zemeljskega plina in zelenega vodika. Domača proizvodnja zelenega vodika naj bi do leta 2030 dosegla 10 milijonov ton, skupaj z dodatnimi 10 milijoni ton iz uvoza.

Načrtno povečanje obnovljivih virov energije

Poleg tega želijo razviti mehanizem sodelovanja za sektor obnovljivih virov energije in povečati uvoz vitalnih surovin. Pri tem Komisija predlaga dvig cilja za obnovljive vire energije s 40 % celotne proizvodnje energije na 45 %. Poleg tega priložena solarna strategija EU zahteva podvojitev proizvodne zmogljivosti fotovoltaičnih sistemov do leta 2025 in namestitev opreme v vrednosti 600 gigavatov do leta 2030.

Poleg tega REPowerEU poziva k oblikovanju večstopenjskega sistema, ki bo omogočal velike projekte obnovljivih virov, ki temeljijo na vplivu na okolje. To naj bi po njihovem mnenju pospešilo proces na območjih z nizkim tveganjem.

(Visited 108 times, 1 visits today)
Close