Z uspehom na mednarodnem tekmovanju prispevali k obvladovanju pandemije

10 marca, 2021
Samo Kranjec

Španska ekipa VALENCIA IA4COVID19 in ekipa JSI vs COVID Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan sta si kot prvo- in drugouvrščena ekipa razdelili nagrado v višini pol milijona ameriških dolarjev na tekmovanju $500K Pandemic Response Challenge. Organizirala ga je fundacija XPRIZE, vodilna na svetu pri oblikovanju in izvedbi spodbudnih tekmovanj za reševanje velikih izzivov človeštva, v sodelovanju z enim od vodilnih svetovnih podjetij za tehnološke in profesionalne storitve Cognizant.

 

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) pravijo, da cilj tekmovanja izkoristiti moč podatkov in umetne inteligence v boju proti pandemiji. Hkrati organizatorji upajo, da bo pospešilo uporabo umetne inteligence tudi pri reševanju drugih izzivov človeštva. Odsek za inteligentne sisteme se je za udeležbo odločil, ker že od začetka pandemije raziskuje vplive različnih dejavnikov na njeno širjenje. 

 

Udeleženci iz vsega sveta

»Več kot sto sodelujočih ekip s celega sveta je moralo zgraditi računalniške modele, ki predvidevajo prenos okužb v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagajo ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje tako zdravstvenih kot tudi gospodarskih posledic epidemije. Ekipe so imele dostop do temeljnih modelov ekipe Cognizant’s Evolutionary AI™ in podatke o pandemiji z univerze v Oxfordu,« razlagajo na IJS.

 

Tekmovanje po fazah

V prvi fazi tekmovanja, ki se je končala januarja, so se ekipe osredotočile na analizo obstoječih podatkov in strategij boja proti pandemiji v različnih državah. Cilj je bil razviti in ovrednotiti napovedne modele za razvoj pandemije. V drugo fazo tekmovanja, ki se je končala februarja, se je uvrstilo 48 ekip iz 17 držav. V tej fazi so se ekipe osredotočale na razvoj metod za izbiro ukrepov za zajezitev pandemije, ki bodo omogočili postopno odpiranje gospodarstva. Modeli so želeli doseči zmanjšanje števila okužb, vendar pri tem upoštevati stroške in obremenitve za družbo, ki jih posamezni ukrepi prinesejo.

»V prvi fazi smo s precej truda izdelali rešitev, ki je bila na interni lestvici nekaj časa celo na prvem mestu. To nas je motiviralo v drugi fazi, ki je bila pri ocenjevanju najbolj pomembna,« pravi dr. Mitja Luštrek, vodja ekipe IJS vs COVID. Uporabili so metode večkriterijske optimizacije, ki jih razvijajo na odseku. Izdelali so tudi orodje za vizualizacijo programov protiukrepov in njihovih učinkov. 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 52 times, 1 visits today)