Avtor rb; foto: shutterstock.com 8:00 dop AKTUALNO

Vse mestne strehe bodo preverili, ali so primerne za solarne panele

Prejšnji teden so lokalne oblasti v Dresdnu v Nemčiji razkrile več novih digitalnih orodij, ki bi prebivalcem mesta močno pomagala pri odločanju za sončno energijo.

Objavili so dva interaktivna zemljevida mesta, da bi ljudem omogočili pregled nad primernostjo njihovih hiš za strešno ali fasadno fotovoltaiko.

Vsakdo lahko uporabi oba vira in ugotovi najboljši način za profil njegove zgradbe. S tem mesto upa, da bo spodbudilo sprejemanje tehnologije, tako da bo prebivalcem ponudilo jasne pogoje glede stroškov in koristi.

Sončni potencial Dresdna

Strokovnjaki so izračunali sončni potencial Dresdna, koliko energije lahko proizvede 135.583 zgradb. Po analizah je lahko teoretična proizvodnja mesta približno 1900 gigavatnih ur sončne energije, vključno s 400 gigavatnimi urami, ki prihajajo iz fasad, na leto.

Vendar pa ta ocena vključuje tudi zaščitene in druge neuporabne stavbe, za proizvodnjo sončne energije. Bolj realistična ocena je, da bi v mestu lahko proizvedli le 500 gigavatnih ur na leto, pri čemer bi se zanašali na večinoma ravne strehe.

V Dresdnu sicer letno porabijo 2500 gigavatov energije, bi pa bil to pomemben prispevek k razogljičenju in ustvarjanju več obnovljive energije.

Vir: The Mayor

(Visited 103 times, 1 visits today)
Close