9:48 dop AKTUALNO

Vročinski valovi: Problem so vse višje temperature tudi ponoči

V Veliki Britaniji so zabeležili nov nočni temperaturni rekord, ko temperature ponekod niso padle pod 25 °C, kar je preseglo prejšnji rekord 23,9 °C, ki je bil postavljen leta 1990.

Nočne temperature med vročinskim valom so postale enako skrb vzbujajoče kot dnevne, so povedali raziskovalci in poudarili, da ima lahko nezmožnost ljudi, da se ohladijo zaradi dnevne vročine resne zdravstvene posledice.

Noč je čas za ohlajanje telesa

Vse višje nočne temperature so del svetovnega trenda med vročinskimi valovi in so lahko škodljive za človeško telo, ki potrebuje čas, da se ohladi. To obdobje ohlajanja se običajno zgodi med spanjem, ko telesna temperatura naravno pade. »Ko je ponoči res vroče, ni tega olajšanja in telo je fiziološko bolj obremenjeno,« je povedala Kristie Ebi, znanstvenica z Univerze v Washingtonu.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

»Na splošno se najnižje temperature segrevajo hitreje od najvišjih temperatur v ZDA,« je povedala Claudia Tebaldi, znanstvenica s Pacific Northwest National Laboratory. Vendar je opozorila, da ni gotovo, ali se bodo noči še naprej segrevale hitreje kot dnevi. Jasno pa je, da bodo vročinski valovi vse pogostejši in še bolj vroči.

Vir: NYT

(Visited 140 times, 1 visits today)
Close