Avtor bv (po Focus); foto: shutterstock.com 8:33 dop AKTUALNO

Vročinski val: “Rešitev ni v tem, da vsak preprosto vklopi klimo”

“Rešitev ni v tem, da si vsak preprosto vklopi svojo klimo, ampak je treva tudi naše bivalno okolje načrtovati z upoštevanjem podnebnih sprememb in vedno bolj vročih poletij,” pravijo v Focus društvu za sonaraven razvoj.

Vroče dni si lahko olajšamo tudi sami, z nekaj zelo preprostimi ukrepi, ki so jih v Focusu zbrali v knjižici.

Poglejmo nekaj izmed njih …

V vročih dneh imejte zaprta okna

V vročih poletnih dneh lahko z odprtimi okni stanovanje pogosto segrevate, namesto da bi ga hladili. Ponoči, ko je zunanji zrak hladnejši kot notranji, na široko odprite okna, zlasti tista, ki gledajo na stran, od koder večinoma piha veter, da boste izkoristili
navzkrižno prezračevanje. Ne pozabite zapreti oken – vključno z žaluzijami in roletami – preden zjutraj na zunanje stene posije sonce.

Senčenje oken

Pred osončena okna hiše posadite sobne rastline, da bodo absorbirale določen del energije sonca. Čez dan imejte rolete na osončenih oknih stalno spuščene, s čimer
preprečite neposredno ogrevanje prostora s strani sonca. Okna so vir do 30 odstotkov neželene toplote, zato lahko s pomočjo rolet, zaves in podobnega znižate notranjo temperaturo za nekaj stopinj, v primeru uporabe klimatske naprave za hlajenje pa tudi prihranite pri stroških za energijo.

Pihanje olajša vročino

Če imate stanovanje ali hišo z več nadstropji, je smiselno odpreti okna v spodnjem nadstropju na privetrni strani ter v zgornjem nadstropju na zavetrni strani, s čimer ustvarite hladilni zračni tok.

Razmislite o uporabi ventilatorja, ki že z gibanjem zraka veliko pripomore, saj pomaga od telesa odvajati toploto.

Pred okno obesite mokro rjuho: ko bo zrak prehajal skozi vlažno tkanino, ga bo vlaga ohlajala. Tudi enostavno pršenje vode deluje ohlajajoče, tako da lahko prostor osvežite tudi z navadnim pršilcem z vodo.

Vključite ventilatorje v kopalnici ali napo v kuhinji, s čimer lahko vroč zrak, ki se dviga ob kuhanju ali tuširanju z vročo vodo, izsesate iz hiše ali stanovanja.

Načrtno sadite listopadna drevesa ali trto

Z zasaditvijo dreves ali trte v bližini osončenih oken boste vašo hišo zaščitili pred sončnimi žarki in zmanjšali količino toplote, ki jo hiša absorbira. Znižajte vaše račune za
energijo s pomočjo narave, tako da na vzhodni in zahodni strani hiše posadite listnata drevesa. Poleti bodo njihovi široki listi ščitili hišo pred sončnimi žarki, pozimi pa gole veje toploti sonca ne bodo preprečevale, da bi segrevala vaše zidove.

Drevesa in listje lahko znižajo temperaturo nezasenčenih površin, kot je npr. asfalt, za 5–12 stopinj Celzija. V notranjosti stanovanja bo ta razlika manjša, a tudi razlika nekaj stopinj lahko pomeni veliko. Poleg tega razmislite o posaditvi dreves in grmičevja na
najbolj vročih mestih – na primer ob klimatskih enotah, ki oddajajo toploto, ali ob dovozih in pločnikih, ki jo absorbirajo.

Več nasvetov za olajšanje bivanja pa najdete tule.


(Visited 130 times, 1 visits today)
Close