8:39 dop AKTUALNO

V tem mestu bodo prepovedali oglaševanje mesa in mesnin

Pri nas so nedavno na dan prišli prvi uradni predlogi o zmanjšanju uživanju mesa oz. o tem, kako prehranjevanje s preveč mesa vpliva na zdravje in podnebje.

Zdaj pa je nizozemsko mesto Haarlem prvo na svetu, ki je napovedalo bolj odločen boj proti “prispevku k podnebni krizi, kot ga predstavlja meso”.

Kot pravijo, želijo s tem doseči zmanjšano uživanje mesa, s tem pa manj emisij.

Mesto ima okoli 160.000 prebivalcev, z ukrepom pa bodo začeli leta 2024, ko bodo meso dodali na seznam izdelkov, ki prispevajo k podnebni krizi. Oglaševanje mesa bo prepovedano na vseh javnih mestih. Mesna industrija se je že oglasila, da gre lokalna oblast predaleč s tem, da ljudem govori, kaj je najbolje zanje.

Že leta sicer znanstvene raziskave opozarjajo na to, da je svetovna proizvodnja hrane odgovorna za kar tretjino emisij, pri čemer mesna industrija povzroči dvakrat toliko kot proizvodnja rastlinske hrane.

Raziskava Greeenpeace-a navaja, da če bi EU želela doseči cilj “nič emisij” do leta 2050, bi morali zmanjšati porabo mesa za do 24 kg na osebo na leto. Trenutno je povprečna poraba v EU na osebo na leto namreč 82 kg.

Gozdove, ki absorbirajo ogljikov dioksid, podirajo za pridobitev pašnikov, gnojila za njihovo krmo pa so bogata z dušikom, ki prispeva k onesnaževanju voda in tudi zraka, prispeva pa tudi k podnebnim spremembam in vpliva na ozonsko plast. Poleg tega je tu še vsem dobro poznana težava “izpustov” velikih količin metana.

Poleg mesa bo prepoved veljala tudi za potovanja

Predlagateljica ukrepa je sicer pojasnila, da ne želijo “pametovati” ljudem, kaj naj jedo – toda ne bodo pa dovolili oglaševanja, ki spodbuja nakup izdelkov, ki pripomorejo k podnebni krizi. “Seveda obstajajo ljudje, ki se jim zdi ta ukrep nezaslišan, obstajajo pa tudi takšni, ki se jim zdi v redu.”

Prepoved oglaševanja pa ne bo veljala le za meso, temveč tudi za potovanja z letalom, fosilna goriva in avtomobile, ki vozijo na fosilna goriva.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Close