8:24 dop AKTUALNO

V soboto smučišča, v ponedeljek testi, v torek šola

Vlada je na današnji seji sklenila, da gredo prihodnji teden v šole osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah, v katerih se sproščajo tudi nekatere storitve. Glede na to, da se na dnevni ravni število okužb zmanjšuje, se sprošča tudi prepoved obratovanja žičniških naprav.

Predsednik vlade Janez Janša je po včerajšnji 50. redni seji vlade poudaril, da je Vlada RS danes po predhodnem posvetovanju z vodstvom NIJZ in svetovalno skupino sprejela nekatere odločitve, ki izhajajo iz aktualne epidemiološke situacije in načrta sproščanja ukrepov.

“Kar se tiče situacije na nacionalni ravni, smo za dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo. Ta prehod ni tako krepak, da bi nas to lahko navdajalo z velikim veseljem, je pa to napredek, ki sam po sebi ne bi zadoščal za kakršnokoli sproščanje, če ne bi tudi trendi, ki se nakazujejo za naslednjih 7 dni bili optimistični,” je uvodoma dejal predsednik vlade in nadaljeval, da so padajoči trendi optimistični v večini slovenskih regij, in sicer v devetih od 12 statističnih regij, kjer se je prešlo tisto mejo, ki omogoča prvo delno sproščanje nekaterih ukrepov. “V teh regijah bo praviloma od naslednjega tedna pouk v prvi triadi osnovnih šol potekal po C programu, se pravi v zmanjšanem obsegu, vendar v fizični obliki, odprti bodo tudi vrtci, zagotovljeno bo predšolsko varstvo, vendar tudi v skladu s strogimi ukrepi in navodili NIJZ,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je še povedal, da je jasno zabeleženo, kaj vse je na rdečem seznamu sprostitvenih ukrepov v regijah, ki dosegajo to stopnjo. “Smučišča v teh regijah se bodo lahko odprla ob pogojih pred prazniki in ob zagotovitvi hitrega testiranja ter upoštevanju vseh ukrepov. Enako velja za odprtje avtomehaničnih delavnic in trgovin za otroške artikle, kar gre skupaj z odprtjem šol. Vse ostale dejavnosti, ki bi eventuelno prišle v poštev in so na kasnejših barvah semaforja sproščanja, se seveda ne odpirajo,” je poudaril ob tem.

Nove izjeme ponujanja blaga

V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Pomurska, Savinjska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska in Primorsko-notranjska izjema od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom velja tudi za:

  • premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in
  • specializirane prodajalne z otroškim programom.

 

Vir: gov.si

(Visited 188 times, 1 visits today)
Close