Avtor bv; foto: Bor Slana/STA (vir: Ministrstvo za kulturo, gov.si) 9:37 dop AKTUALNO

V kakšnem stanju je partizanska bolnica Franja po neurju?

Vremenske ujme, ki so prizadele vso Slovenijo, so poškodovale tudi Partizansko bolnico Franja.

Vremenske ujme so že drugič močno prizadele Partizansko bolnico Franja. Ožje spomeniško območje Franje so si včeraj ogledali ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, državni sekretar mag. Marko Rusjan, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel in državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade dr. Kaja Širok, ki so povedali več o tem, v kakšnem stanju je in kaj bo treba sanirati.

Ogled je, kot sporoča Ministrstvo za kulturo, potekal ob spremstvu civilne zaščite, gasilcev, župana Občine Cerkno Gašperja Uršiča ter strokovnjakov Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Območje že sanirajo – dostop zaprt za javnost

Partizansko bolnico Franjo sta razkazala direktor Mestnega muzeja Idrija dr. Miha Kosmač in vodja enote muzeja v Cerknem Milojka Magajne skupaj z oskrbniki.

Gasilci in civilna zaščita so v času ujme reševali življenja ljudi na Cerkljanskem, sedaj pa sanirajo celotno prizadeto območje, vključno z zaledjem Partizanske bolnice Franja.

Splošno stanje spomeniškega območja v soteski Pasice je, kot sporočajo po ogledu s pristojnega ministrstva, zelo slabo: “Poškodbe so ugotovljene na dostopni poti vse od parkirišča do barak v soteski. Narasla voda je odnesla material s poti in ustvarila globok in težko prehoden graben, na poti pa je odložila veliko odpadnega materiala. Varnostne ograje, mostiči in brvi so bili uničeni ali pa so resno poškodovani. Od včeraj je zasilno urejen dostop do bolnice, vendar ta ostaja skorajda neprehoden in zaprt za javnost.”

Le ena baraka je ostala nedotaknjena

Povsem uničene so tri barake, in sicer rentgen, kuhinja in električna centrala. Odneslo je tudi celotno elektrarno. Kjer je skozi barake tekla voda, je ostalo veliko mulja in blata, prisotna je vlaga, celoten teren je razmočen. Nedotaknjena je ostala le baraka številka 9, ki je tudi v neurju leta 2007 ostala nepoškodovana. Tam so začasno deponirani večji predmeti in oprema barak, ki bodo v prihodnjih tednih preneseni na varno v dolino, kot so bili že izvirni muzejski predmeti, ki so ob tokratni ujmi ostali na mestu.

»Nujno potrebna je sanacija varnostnih naprav, kot so lovilne mreže in zaplavne pregrade. Vse to je predpogoj za začetek sanacije barak. Zaledje morajo pregledati strokovne službe in izdelati projektno nalogo,« sta bila jasna vodja strokovne službe civilne zaščite Cerkno Stanko Močnik in direktor muzeja dr. Miha Kosmač.

Idrijski muzej je skupaj z Občino Cerkno že zaprosil za pomoč, skupaj s Civilno zaščito in cerkljanskimi gasilci bodo v prihodnjih dneh izvedeni prvi interventni ukrepi čiščenja materiala iz dveh zaplavnih pregrad, ki še grozijo bolnici.

Naša najpomembnejša kulturna dediščina – Franja simbolizira upanje in solidarnost

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je med drugim poudarila pomembnost Partizanske bolnice Franja. »Bolnišnica Franja ni le spomenik državnega pomena, ampak naša najpomembnejša kulturna dediščina, ki v našem kolektivnem spominu predstavlja upanje in solidarnost, tudi v času najhujše vojne vihre. Navezanost na ta spomenik je velika, kar kaže tudi izjemen odziv javnosti. Bolnico Franjo vsi nosimo v srcu. Gre za kraj v ozki, neprehodni soseski, ki je v nemogočih pogojih negoval partizane in partizanke, celo sovražnikove vojake. Tukaj so pomagale številne negovalke in negovalci, vodila pa jo je partizanka zdravnica Franja Bojc Bidovec. Pri tem je sodelovalo tudi lokalno prebivalstvo, na kar je še danes živ spomin. Na Ministrstvu za kulturo smo se takoj odzvali, naša zaveza je, da bolnico Franjo obnovimo. K sanaciji škode bomo na vladi bomo pristopili celostno, skupaj z vsemi pristojnimi službami.«

(Visited 147 times, 1 visits today)
Close