1:51 pop REVIJA TURIZEM

Partizanska bolnica Franja

Partizanska bolnica Franja je bila ilegalna bolnišnica, zgrajena med drugo svetovno vojno v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem. Vse do današnjih dni se je ohranila kot muzej in kraj spomina z veliko simbolno vrednostjo, ki pripoveduje zgodbo o pogumu, humanosti in solidarnosti.

 

S svojimi sporočili nagovarja obiskovalce vseh generacij in vseh narodnosti ter med njimi spodbuja zavedanje o pomembnosti strpnega sožitja, medsebojnega razumevanja in miroljubnega sodelovanja med evropskimi narodi. Razglašena je bila za spomenik državnega pomena, zaradi prispevka k skupni evropski zgodovini pa je tudi nosilka znaka evropske dediščine.

V času najtežjih preizkušenj so bolnišnico s pomočjo domačinov zgradili partizani, da bi v njih reševali življenja. Ustanovitelja dr. Viktorja Volčjaka je kot upravnica kmalu zamenjala dr. Franja Bojc. Bolnišnico so že med vojno poimenovali po njej. Z njenim delovanjem pa so poleg zdravnikov povezana tudi imena številnih drugih pogumnih ljudi, ki so pred vojno opravljali različne poklice, po sili razmer pa so postali bolničarji, graditelji, ekonomi oziroma to, kar so od njih terjale trenutne potrebe.

 

Predanost in iznajdljivost za pomoč sočloveku

Štirinajst lesenih barak – od tistih s pogradi za ranjence in osebje do operacijske sobe, rentgena, kuhinje, skladišča, pralnice s kopalnico, električne centrale ter zaklonišč za ranjence in bunkerjev za obrambno četo priča o izjemni organizaciji življenja in dela peščice ljudi, ki so bili pripravljeni žrtvovati svoja življenja za to, da bi pomagali sočloveku. Priča tudi o njihovi predanosti, iznajdljivosti in visoki strokovni usposobljenosti, saj so od 23. decembra 1943 do 5. maja 1945 nudili zatočišče okoli 600 ranjenim in bolnim ter večini tudi rešili življenja.

Bolnišnica ni bila nikoli odkrita, čeprav so bili sovražni vojaki dvakrat v njeni neposredni bližini. Med bolniki so bili večinoma vojaki, a tudi civilisti, celo otroci. Tako med osebjem kot med bolniki so bili pripadniki različnih narodnosti: Slovenci, Italijani, Rusi, Hrvati, Srbi, Francozi, Poljaki, Avstrijci in Američani. Vsem je bilo skupno to, da so zapustili varna zavetja svojih domov, da bi si izborili mir in svobodo. Partizanska bolnica Franja je zato tudi simbol skupnega boja in zmage nad fašizmom in nacizmom v Evropi.

Pripovedi ranjencev in osebja, izpisane na panojih ob poti in v barakah, oživijo spomin na čas trpljenja in hudih preizkušenj. Ob njih se zavemo, kako visoka je bila cena za mir in svobodo, ki ju uživamo danes.

 

 

Informacije in rezervacije:

Mestni muzej Idrija – Cerkljanski muzej

+386 (0)5 37 231 80

info@muzej-idrija-cerkno.si

https://www.muzej-idrija-cerkno.si

https://www.pb-franja.si

(Visited 236 times, 1 visits today)
Close