10:29 dop AKTUALNO

V Avstriji z viški obnovljive energije do nakupa živil?

Župan avstrijskega mesta Stanz im Mürztal gradi kooperativo za obnovljivo energijo po popolnoma novem ekonomskem modelu. Se tu kuha energetska revolucija?

Mesto je obkroženo z gozdnatimi hribi in dolinami, zdaj pa bodo zagnali program za eno prvih avstrijskih kooperativ za obnovljivo energijo.

Župan, začetnik iniciative, pravi, da je končni cilj, da v kooperativo vključijo čisto vse prebivalce. Nacionalna televizija je nedavno poročala o projektu, rekoč, da bodo prebivalci mesta lahko zbirali obnovljive kilovatne ure, ki jih proizvedejo, in jih spremljali na telefonih.

A to še ni vse, župan obljublja tudi, da bodo viške energije, ki jo bodo proizvedli, lahko zamenjali za druge dobrine – konkretno bo višek energije veljal kot plačilo za živila v trgovini. Tako bodo lahko kupili jajca z energijo.

Avstrija je lani z zakonodajo in ukrepi načrtno spodbudila manjše skupine ljudi, kot npr. sosesko ali razširjeno družino, da združijo svoje vire energije in postanejo aktivni člen energetskega prehoda.

V mestu Stanz im Mürztal so ta koncept dvignili še nivo višje, saj naj bi si energijo delilo vseh 2000 prebivalcev. Trenutno mesto 30 % energetskih potreb zadosti iz obnovljivih virov, v načrtu pa je izkoristek streh za večje solarne farme, kar naj bi znižalo stroške energije za vsaj 20 % že v bližnji prihodnosti.

S solarnimi elektrarnami na streha pa pričakujejo tudi višek elektrike, še posebej podnevi, ko je proizvodnja višja, poraba pa nižja. Župan si želi viške implementirati v nov ekonomski model – namesto da bi jim lokalni distributer plačeval za viške, ki jih bodo vračali v omrežje, predlaga, da bi jih zbirali s pomočjo mobilne aplikacije, ter jih porabili za lokalne proizvode, denimo za jajca in živila.

vir: the mayor

(Visited 195 times, 1 visits today)
Close