Avtor Samo Kranjec 2:35 pop AKTUALNO, KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser-Frazer, znanstvenica svetovnega kova

V 94. letu starosti je umrla svetovno uveljavljena znanstvenica, kemičarka dr. Aleksandra Kornhauser-Frazer. Sama je rekla, da moraš biti za vrhunske dosežke zaljubljen v svoje delo, garaški in pogumen. Delovala je na številnih raziskovalnih področjih, v Sloveniji je bila med pionirji pri prenosu akademskega znanja v gospodarstvo. Z zbirkami knjig Pamet je boljša kot žamet je za pridobivanje naravoslovnega in tehnološkega znanja navduševala tudi najmlajše.

K svetovni zakladnici znanja je s svojo raziskovalno skupino prispevala dve metodi – strukturiranje podatkov v sisteme ter prepoznavanje vzorcev znanja – ki sta danes visoko dognani z delom številnih raziskovalcev in sta temelj izobraževanju ter raziskovanju in razvoju visokih tehnologij.

Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade, sama je najbolj cenila nagrado Honda, ki ji v svetu pravijo tudi japonska Nobelova nagrada. Do zdaj je edina ženska, ki jo je dobila.

V medijski hiši Ekodežela smo avgusta lani, v okviru revije Pametno podeželje, z dr. Aleksandro Kornhauser-Frazer opravili pogovor, v katerem smo zajeli njeno celotno življenjsko pot ter raziskovalno in politično delovanje, intervju pa lahko preberete TULE.

 

(Visited 371 times, 1 visits today)
Close