8:02 dop AKTUALNO

To mesto je podalo 10 napotkov za 10 % nižjo porabo energije

Na naše konce je pritisnil mraz in v sosednji Avstriji je mesto Salzburg odreagiralo tako, da so objavili 10 nasvetov, kako privarčevati 10 % pri računih za energijo.

Zima tudi pri nas že posipa s snegom, energijska kriza pa ne kaže, da bi popustila. Čeprav imamo kot posamezniki le malo vpliva na mednarodne energetske trge, pa lahko z nekaj koraki, kot pravijo v Salzburgu “prišparamo” 10 %.

1. Hladilniki so velikokrat prehladni, pravijo in svetujejo nastavitev na 7 °C namesto na 5 °C. Pomaga tudi redno čiščenje ledu.

2. Pečica in štedilnik predstavljata povprečno 10 % porabe energije v gospodinjstvu, kar lahko zmanjšamo za polovico, npr. tako, da uporabljamo posodo, ki po velikosti ustreza ploščam. Grelniki za vodo so energetsko menda kar 80 % učonkovitejši kot če vodo grejemo na štedilniku. Pri peki v pečici pa svetujejo konvekcijo in zapolnitev pečice kolikor se le da. Ugasnemo jo 10 do 15 minut preden je hrana pečena.

3. Uporabljamo varčen način pri pomivalnem stroju, ki ga čim bolj zapolnimo.

4. Velik porabnik poleg kuhinje je seveda ogrevanje, pri čemer ne moremo kaj dosti storiti, pravijo v Salzburgu, lahko pa uporabljamo energetsko učinkovita ogrevala, ki so čim bolj odkrita (torej, radiatorjev nimamo za kavčem, npr.)

5. Pomembno je tudi prezračevanje, v nasvetih opozarjajo na to, da je večkrat na dan za pet minut precej manj potratno kot če imamo dlje časa delno odprta okna.

6. Naslednja na seznamu so LED svetila.

7. Ter to, da izklapljamo naprave iz elektrike, ko jih ne uporabljamo.

8. Tudi pralni stroj lahko prihrani energijo, če je čim bolj poln – ter če peremo pri nižjih temperaturah, še bolje pa z eko funkcijo.

9. Sušilne stroje opišejo kot velike porabnike energije in ne priporočajo njihove uporabe. Svetujejo sušenje na zraku – in soncu.

10. In nazadnje omenijo še že dolgo znano dejstvo: pri tuširanju porabimo precej manj vode kot pri kopanju v kadi.

(Visited 115 times, 1 visits today)
Close