10:00 dop AKTUALNO

To je povedal nekdanji zapornik

To je povedal nekdanji zapornik

Pobuda Teden zaporov je nastala z namenom ozaveščanja o potrebah zaprtih oseb in njihovih svojcev, žrtev kaznivih dejanj, delavcev in prostovoljcev v zaporih ter vseh zaposlenih v kazenskopravnem sistemu. Namen tedna zaporov je, da bi se v večji meri zavedali potreb vseh, ki jih zaznamuje beseda zapor. Letos teden zaporov poteka od 15. do 21. novembra 2020.

Teden zaporov se v svetu odvija že več kot štirideset let, v Sloveniji pa v okviru Zaporniškega vikariata letos osemnajsto leto. Vanj so vključeni predstavniki različnih krščanskih cerkva ter skupnosti.

Šele ko nekaj zgubimo, spoznamo vrednost tega

Nekdanji zapornik je letos marca povedal: »Mnogo stvari jemljemo za samoumevne in šele ko jih izgubimo, spoznamo njihovo vrednost. Zaradi COVID-19 mnogi ljudje sedaj izkušajo izgubo službe in istočasno tudi izgubo svobode. Že ta dva dejavnika sta dovolj slaba, njuna kombinacija pa predstavlja veliko tveganje za slabitev naše samopodobe. Mnogi ljudje lahko danes lažje razumejo, kje sem se nahajal sam. Na enak način sem lahko sam sočuten z njihovimi strahovi in negotovostmi.«

Združeni v zapori

Naslov letošnje pobude je »Združeni v zapori«. Zaprte osebe vedo vse o zapori, ki je precej bolj neusmiljena kot izkušnja »ostati doma«, ki so jo številni izkusili med epidemijo COVID-19. Vendar so se zunaj zaporskih zidov ljudje vseh starosti morali naučiti, kako se prebijati skozi negotovost, mnogi so občutili strah, zbeganost in pomanjkanje nadzora. V preteklih mesecih smo izgubili svobodno bližino naših najbližjih, celo vse do točke smrti. Nekateri ljudje so v tem času občutili neznosno breme bolečine in žalosti. Nekateri so bili osamljeni in izolirani, spet drugi so si želeli več prostora, biti stran od ljudi. Vse to se občuti za zaporskimi zidovi 365 dni na leto.

Več na: Teden zaporov 2020

 

Vir: Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij 

(Visited 293 times, 1 visits today)
Close