8:11 dop AKTUALNO

Ti dve mesti sta zmagali na okoljskem tekmovanju WWF One Planet

Katero evropsko mesto je zmagalo na okoljskem tekmovanju WWF One Planet City Challenge?

Prvič v zgodovini WWF One Planet City Challenge sta dva zmagovalca – švedsko mesto Lund in kolumbijska prestolnica Bogota.

Svetovni sklad za naravo (WWF) spodbuja mesta z vsega sveta, da pospešijo podnebno preobrazbo in si med seboj izmenjujejo dobre prakse. Na tekmovanju pregledujejo napredek sodelujočih mest in ocenjujejo, ali so ukrepi v skladu s Pariškim sporazumom.

Kaj je prepričalo WWF?

Lund je imel najmočnejši tekmovalni prispevek od vseh kandidatov in se po mnenju žirije odlikuje z ambicioznimi in jasnimi podnebnimi cilji, političnim vodstvom ter širokim in preglednim akcijskim programom. Bogota pa je nagrajena za svoje obsežno ozaveščanje, kjer je mesto kljub velikim izzivom izvedlo ambiciozen podnebni program in si prizadevalo za njegovo promocijo na nacionalni ravni.

Ambiciozni in jasni cilji

Podnebni cilji Lunda temeljijo na jasnih in postopnih ciljih z mejniki vsakih pet let za doseganje hitrega zmanjšanja emisij v bližnji prihodnosti. Leta 2030 bo to podnebno nevtralno mesto brez fosilnih goriv, leta 2045 pa bodo emisije blizu nič. Lund bo razvil tudi metode za ustvarjanje negativnih emisij znotraj svojih meja, kot je shranjevanje ogljika v gozdovih in mokriščih. Svoje emisije je do leta 2020 v primerjavi z letom 1990 že prepolovil.

V zadnjem krogu WWF One Planet City Challenge je sodelovalo 280 mest iz 50 držav po vsem svetu, slovenskih mest ni bilo med sodelujočimi.

Vir: The Mayor

(Visited 54 times, 2 visits today)
Close